Curentele de avangardă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un modernism categoric, de fronda, alcatuind asa-zisa miscare de avangarda artistica, a fost promovat la reviste precum ,,Contimporanul" (1922-1732), "Punct" (1924-1925), ,,Integral" (1925-1927),"Urmuz" (1928), ,,unu" (1928-1932), "Alge" (1930-1931).

Avangardismul european are ca punct de plecare curentul nonconformist si anarhic cunoscut sub numele de dadaism, initiat la Zurich in 1916 de romanul Tristan Tzara, devenit ulterior poet de limba franceza.

Impreuna cu alti intelectuali de diverse nationalitati,veniti intr-o tara neutra pentru a nu participa in niciun fel la marea conflagratie mondiala care izbucnise in 1914, Tristan Tzara, Marcel Iancu, Hugo Ball, Hans Arp lanseaza o miscare culturala si artistica de discreditare completa, de negare a artei traditionale, ca semn al unui dispret teribilist, aproape adolescentin, fata de filistinismul burghez, fata de o lume incapabila sa opreasca barbaria si crima.

Dadaismul cultiva antiliteratura, antimuzica, antipictura, inventand cele mai nastrusnice tehnici de "creatie", toate avand la baza incoerenta, lipsa de logica, absurdul. Miscarea se autodizolva in 1921.

Spiritul acesta de negare a valorilor consacrate se echilibreaza treptat printr-o tendinta de cautare a unor formule artistice noi si de explorare a unor spatii tematice inedite: tehnica moderna, visul, subconstientul etc. Iau nastere, astfel, noi curente de avangarda, dintre care mai importante sunt, in literatura romana, constructivismul si suprarealismul.

Constructivismul romanesc s-a grupat in jurul revistei ,,Contimporanul", condusa de Ion Vinea, care a solicitat colaborarea nu numai a scriitorilor, dar si a altor artisti: pictori, sculptori, actori, regizori: Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, FelixAderca, B. Fundoianu, Ilarie Voronca, Marcel Iancu, Constantin Brancusi, St.Roll.

Ideea esentiala a constructivistilor era necesitatea unei corespondente intre arta si spiritul contemporan alt ehnologiei moderne, care inventeaza forme noi, concurand natura. Arta trebuie sa ,,imite" tehnica moderna, plasmuind si ea forme ,,pure", complet imaginare. Artistul trebuia sa fie un creator de valori estetice, fara corespondente in planul naturii, al realitatii imediate. Se incurajeaza asftel pictura abstracta, nonfigurativa (armonie de senzatii cromatice) sau cubismul (care descompunea perceptia vizuala a obiectelor, recompunand-o arbitrar), stilizarea energica a sculpturii (Constantin Brancusi), sincretismul artelor (se vorbea de pictopoezie si de jazzbandul frazelor), colajul poetic, functionalismul arhitectural.

Privite in perspectiva evolutiei artei in urmatoarele decenii, aceste tendinte - nu toate -, dupa ce au depasit faza teribilismului teoretic si a unor experimente gratuite, si-au confirmat valabilitatea si au impus mari artisti, cum ar fi sculptorul din Hobita Gorjului, Constantin Brancusi, care a creat forme noi, stilizate intr-un vechi spirit romanesc. Pe drept cuvant, opera lui este considerata fundamentala si determinanta pentru intreaga dezvoltare a sculpturii moderne.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curentele de avangarda.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
980 cuvinte
Nr caractere:
5 432 caractere
Marime:
13.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
curente literare, Suprarealism
Predat:
la gimnaziu
Sus!