Curente intelectuale și artistice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In a-II-a jumatate a sec. IX si inceputul sec. al-XX-lea s-au petrecut transformari radicale in domeniul artei si stiintei.

Scriitorii si pictorii s-au indepartat de curentul realist, optand pentru o modalitate de expresie noua, incat s-au detasat de cei care inainte patronau arta.

- Democratizarea si industrializarea au fost strans asociate de instructia scolara pe care au impus-o si de care au fost stimulate. Guvernele au acordat invatamantului o atentie deosebita punandu-se baza mai ales pe elementul calitativ. In a-II-a jumatate a sec. al-IX-lea, invatamantul a fost structurat pe trei nivele: primar, secundar si superior. Introducerea invatamantului primar obligatoriu si gratuit s-a realizat in majoritatea statelor europeene. Au aparut metode si manuale noi si in unele state cum ar fi Franta, s-au alcatuit programe nationale.

In principatele romane invatamantul s-a modernizat in sec. al-IX-lea, mai ales dupa legea instructiunii publice din anul 1864 in timpul domniei lui Al. I. Cuza, care a introdus obligativitatea si gratuitatea invatamantului primar care a devenit laic.

Apar scoli profesionale, diversificate pe meserii, se dezvolta invatamantul liceal, numarul universitatilor creste.

Programele se imbunatateascsi se pune baza pe calitatea studentilor urmarindu-se formarea unui nou tip de intelectual deschis spre modernitate.

La jumatatea sec. al-IX-lea, stiinta a dus la aparitia unor forme de laicizare care considera pamantul si toate fiintele drept creatii exclusiv materiale.

In 1859, invatatul englez Charles Barvin publica lucrerea Originea speciilor prin selectie naturala in care adezvoltat ideea ca intr-o lunga perioada de timp a avut loc o evolutie a speciilor prin actiunea fotelor naturii.

Aceasta teorie a fost extinsa si la specia umana ceea ce a dus la controverse mai ales cu biserica. Posibilitatea omului de cunoastere a lumii prin noie realizari ale stiintei au dus la aparitia unui nou curent de gandire ce aprecia optimist fenomenul cunoasteri umane, curent numit pozitivism intemeiat de Auguste Compte.

Spre sfarsitul sec. al-IX-lea, apar si conceptii irationaliste cum a fost cea a lui Nietzche care considera ca noua civilizatie trebuie condusa de elite: supraoameni. Medicul vienez Sigmund Freud a descoperit phihanaliza, metoda terapeutica de tratare a suferintelor phihice prin care pacientul isi sondeaza subconstientul pentru a intelege cauza afectiunii.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curente Intelectuale Si Artistice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
370 cuvinte
Nr caractere:
2 228 caractere
Marime:
8.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!