Costache Negruzzi - fișă biografică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tatal sau, paharnicul Dinu Negrut, om iubitor de cultura, avea o biblioteca bogata pentru vremurile acelea, alcatuita din tiparituri si manuscrise. Costache invata cu dascali, care ii predau acasa greaca si franceza. La 13 ani, citea in greceste pe Homer, dar nu putea descifra slovele chirilice din cartile romanesti ce se aflau in biblioteca tatalui sau.

Neplacut surprins de acest aspect, paharnicul Dinu si-a dus fiul la Seminarul de la Socola, la clasa dascalului Ion Alboteanu. Indignat de metoda de predare a dascalului, care a socotit necesar sa inceapa cu predarea slovelor, Costache a invatat singur sa citeasca.

Inapoindu-se in tara in 1823, familia Negruzzi si-a gasit casa pradata de ieniceri. Tatal isi pierduse averea, astfel ca, murind in 1826, datoriile sale au trecut asupra fiului, care a fost nevoit sa intre intr-o slujba.

Costache Negruzzi a dus o viata linistita, singurele evenimente mai importante din viata sa fiind cele culturale.

In 1840, in primul numar al revistei Dacia literara, a aparut principala opera a lui Costache Negruzzi si capodopera nuvelei istorice romanesti Alexandru Lapusneanul.

In acelasi an, directia Teatrului National din Iasi a fost incredintata lui Mihail Kogalniceanu, Costache Negruzzi si Vasile Alecsandri.

Pentru imbogatirea repertoriului, alaturi de tovarasii sai, Costache Negruzzi a tradus, adaptat si prelucrat diverse piese.

In 1855, a colaborat la revista Romania literara, condusa de Vasile Alecsandri.

Negruzzi a fost un adept moderat al Unirii.

Pentru continutul progresist, critic, al unora dintre operele sale, a fost exilat de doua ori la mosie: in 1838, pentru scrisoarea Vandalism, si in 1844, pentru povestirea Toderica.

Dupa 1859 a fost sfetnic al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si membru al Societatii academice.

Costache Negruzzi a murit in august 1868. X X X Scrierile publicate de Costache Negruzzi in periodicele vremii Albina romaneasca, Curierul de ambe sexe, Foaie pentru minte, inima si literatura, Dacia literara, Propasirea au fost adunate, in 1857, in volumul intitulat Pacatele tineretelor.

Acest volum cuprinde atat poezii cat si lucrari in proza, opere originale si traduceri.

Scrierile incuse in volum au fost impartite de autor in 4 cicluri: Amintiri de junete cuprinde schita Cum am invatat romaneste, nuvelele romantice Zoe, O alergare de cai; Fragmente istorice contine scrieri inspirate din cronicile si legendele Moldovei Aprodul Purice (primul poem eroic in literatura romana), Alexandru Lapusneanul, Sobieski si romanii, regele Poloniei si domnul Moldovei; Neghina si Palamida contine poezii; cele mai multe sunt prelucrari si traduceri; Negru pe alb contine 30 de scrisori la un prieten.

Scrisorile sunt redactate in stil clasic, avand o compozitie sobra si un echilibru perfect al continutului. De asemenea, preocuparea pentru alcatuirea unor portrete psihologice este de origine clasica. Interesul cititorului este atras ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Costache Negruzzi - Fisa Biografica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 105 cuvinte
Nr caractere:
10 736 caractere
Marime:
16.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personalitate, opere
Predat:
la liceu
Sus!