Conflictele în romanul Ion, de Liviu Rebreanu

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Conflictul literar
2. Generalizarea conflictului in romanul “Ion”
3. Tipologia conflictelor
4. Impactul conflictelor asupra romanului

Extras din referat:

1. Conflictul literar

Conflictul literar este orice tip de provocare, luptă sau obstacol pe care personajele convingătoare trebuie să le depășească. Este o parte importantă a oricărei opere, deoarece este necesară pentru ca povestea să continue spre un final sau un eventual scop.

Deși există mai multe tipuri de conflicte în literatură, toate se încadrează în una din două categorii: conflicte interne și externe.

1. Conflictul intern este atunci când personajul se luptă cu ceva în sine. S-ar putea să se lupte cu dorințe, sentimente sau credințe opuse. De asemenea, s-ar putea să se lupte să facă o alegere care este dificil de făcut. Conflictul intern creează creștere și ajută la dezvoltarea personajului pe parcursul poveștii.

2. Conflictul extern este atunci când personajul se luptă cu ceva care este în afara eului său interior, cum ar fi un antagonist, vremea sau alte obstacole din lumea reală. Conflictele externe stau în calea obiectivelor finale ale personajului din poveste.

2.Generalizarea conflictului in romanul “Ion”

In romanul “Ion” conflictul central este caracterizat prin lupta pentru pamant din satul traditional, unde averea poseduta iti poate adduce respectul comunitatii. Drama lui Ion este considerate drama taranului sarac, mandru si orgolios, dar muncitor, ce nu isi accepta conditia si este pus sa aleaga intre iubirea pentru Florica si averea Anei. In romanul observam ca conflictul exterior este dublat de conflictul interior, intre “glasul pamantului” si “glasul iubirii”, iar conflictele secundare in mare parte au loc dintre Ion si anumite personaje, cum ar Simion lungu pentru pentru o prazda de pamant sau intre George Bulbuc, pentru Ana. Totodata conflictul tragic este provocat de iubirea patimasa a personajului intre pamant si de iluizia ca il poate stapani.

3. Tipologia conflictelor in roman

- Conflictul central - se referă la conflictul principal sau sursa principală de tensiune într-o lucrare literară, cum ar fi o povestire, un roman, o piesă de teatru sau un poem. Acest conflict formează adesea nucleul poveștii și împinge acțiunea înainte. In roman acesta constă în lupta pentru pământ, Ion fiind convins că averea iar fi conferit respectul celorlalți și nimeni n-ar mai fi avut curaj să-l jignească, de aceea este mai hotărât ca oricând să pună mâna pe zestrea Anei. Încordat la maxim, Ion este nerăbdător să se însoare cu fata lui Vasile Baciu, dar acesta nu vrea să i-o dea cu niciun chip. Soluția vine de la tânărul Titu Herdelea, care, impresionat de zbuciumul flăcăului, îl îndeamnă cu nonșalanță să-l silească.

- Conflictul secundar - se referă la o problemă sau la o tensiune suplimentară, care apare în paralel cu conflictul principal al poveștii. Un exemolu de conflict secundar din opera este acela dintre Ion si Simion lungu, unde Ion din lacomie, printrun geste nechibzuit intra intro brazda lui Simion, cee ace a inscat un conflict de incaierare, unde Ion ar prefera sa faca inchisoare decat sa lase bucata ceea de pamant, cee ace ne demonstreaza sentimental puternic de posesiune asupra pamanturilor si prioritizarea acestora pe rpim plan.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conflictele in romanul Ion, de Liviu Rebreanu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2024
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 209 cuvinte
Nr caractere:
6 524 caractere
Marime:
30.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la liceu
Nota primită:
Nota 10
Sus!