Concepte operaționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este conceptul operational care implica folosirea unei expresii sau al unui cuvant elegant pentru a desemna o realitate negativa.

Termenul folclor este un compus de origine englezeasca provenind din folk + lore popor + intelepciune. Termenul a fost introdus in anul 1846 de catre reverendul englez William Thomson.

Folclorul reprezinta totalitatea creatiilor populare ale unei natii indiferent de domeniu, literatura, muzica, arta picturala, coregrafie etc.

Literatura populara reprezinta asadar o componenta importanta a folclorului incluzandu-se asadar in aceasta.

Caracterul oral este o trasatura esentiala a creatiei literare folclorice dar nu este specifica numai acestora deoarece toate operele foarte vechi s-au transmis pe cale orala. Oralitatea presupune asadar un anume modul de transmitere ci si cel de elaborare respectiv receptare deoarece opera folclorica are de obicei finalitate practica.

Caracterul colectiv deriva evident din cel oral si este specific creatiei populare deoarece aceasta se elaboreaza colectiv se recepteaza in colectivitate si mai ales exprima o mentalitate colectiva, generala, oamenii din popor ne fiind interesati de cazuri particulare.

Caracterul anonim deriva din cel oral si colectiv, identitatea autorului initial pierzandu-se, receptorul popular este interesat in primul rand de creatie si nu de creator.

Caracterul sincretic: Sincretismul simultaneitatea mai multor forme de arta in generarea si desfasurarea unei creatii.

Opera populara nu poate face disocierea intre mai multe forme de arta, astfel balada nu va fi intotdeauna insotita de muzica, o doina de miscare scenica, un basm de mimica si scenica.

Genuri si specii ale literaturii folclorice La fel ca si literatura culta, literatura folclorica cuprinde toate cele trei genuri literare: liricul, epicul si dramaticul.

Genul liric se imparte in trei categorii Lirica diurna cuprinde ca specie majora cantecul. Tot in categoria cantecelor se situeaza si doina care este de fapt un cantec de jale.

Lirica de cugetare cuprinde specii ca ghicitoarea, proverbul, zicatoarea si framantarea de limba.

Lirica ritualica cuprinde acele creatii care se leaga de un anumit eveniment si aici se includ: strigarea, bocetul, oratia de nunta.

Genul epic se imparte si el in doua mari categorii: Epica in versuri cuprinde specii ca: balada, colinda, legenda.

Epica in proza are ca specii: basmul, snoava, legenda narativa.

Genul dramatic este foarte dezvoltat in literatura populara dar nu se concretizeaza propriu-zis in specii, se cunosc totusi cateva forme de teatru populare: Teatrul cu masti zoomorfe Teatrul religios- irozii, scena nasterii pruncului Iisus Teatrul de papusi: Marioara si Vasilache Balada Specie epica in versuri cu caracter legendar narativ care se axeaza pe evenimente mitice, istorice sau fantastice aducand in primul plan figurile unor domnitori vestiti, ai unor eroi populari sau ai unor haiduci. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concepte Operationale - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 895 cuvinte
Nr caractere:
21 193 caractere
Marime:
22.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
expresii, concepte, literatura
Predat:
la liceu
Sus!