Comentariul poeziei Floare albastră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lungul monolog la prezent al iubitei si comentariul la trecut, atat de scurt, de concluziv al iubitului releva existenta a doua planuri temporale in care se afla respectiv personajele.

Pe de alta parte, o alta opozitie, de data aceasta spatiala, ii desparte pe indragostiti chiar in planul prezentului. In monologul sau, fataincearca sa-l convinga pe tanar sa renunte la cautarile intreprinse in departare (Nu cata in departare/ Fericirea ta, iubite! ). Iar eroul, referindu-se intr-un tarziu, in ultimul vers, la planul in care floarea albastra il chemase, il desemneaza prin sintagma in lume (Totusi. este trist in lume! ). Asadar, el se afla in planul departelui, ea in acela al aproapelui, cuprinsi intr-una din acele polaritati caracteristice eminesciene.

Si prin determinari succesive, gratosul, naivul repros al iubitei, facut intr-un stil familiar, sagalnic (De nu m-ai uita incalte etc) ce aminteste uneori de stilul chemarii la iubire a lui Catalin din Luceafarul, stabileste niste zone ale departelui, care par sa traduca o lume a ideilor eminescian-ipostaziata. Ni se pare ca este vorba de universul cautarilor poetului tanar al carui gand strabate insetat spre cauze. Dupa cufundarea pe care i-o reproseaza eroului iubita: . in stele/ Si in nori si-n ceruri nalte, si care, global, indica altitudinea zborului indraznet, intreprins de gandul creator al romanticului, urmeaza, in ordinea descrescanda a ierarhei tipurilor de investigatie, zonele de ca Eminescu era de-a dreptul fascinat in vremea tineretii sale.

Astfel prezenta soarelui in primul rand al enumerarii poate fi luata in chip justificat drept cea mai inalta treapta a efortului de cunoastere realizat de poet. Al doilea termen al enumerarii il constituie campiile asire, introduse firesc prin si, ca si cel de-al treilea termen (Si) intunecata mare. Asadar, dupa investigatia magica a lumilor de sus, istoria veche si natura urmeaza si intregesc universul cunoasterii eminesciene in acei ani. Reluarea celei de-a doua trepte, intr-o alta ipostaza, de data aceasta egipteana, in strofa a treia, e menita sa readuca inaltimile pe care poate campiile si marea le putusera face uitate: Piramidele-nvechite/ Urca-n cer varful lor mare. Cu acest urca-n cer, care se leaga de ceruri nalte din prima strofa, se adauga al doilea etimon cheie care masoara departele ce apare imediat profesat in: Nu cata in departare / Fericirea ta, iubite! . Cele trei strofe de reprobare din partea iubitei traduc de fapt, in viziunea ei simpla exprimata cu o gingasa, familiara, populara stangacie cum spuneam, universul iubitului care iese astfel din lumea ei pe care o va zugravi indata in culori fermecatoare. Intre cele doua fragmente de monolog care vorbesc, respectiv, despre el si despre ea, este inserata ca o linie despartitoare strofa de comentariu, jucaus si trist in acelasi timp. Intre cele patru versuri ale catrenului: Astfel zise mitica, / Dulce netezindu-mi parul. /Ah! ea spuse adevarul; / Eu am ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comentariul Poeziei Floare Albastra
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 040 cuvinte
Nr caractere:
5 785 caractere
Marime:
10.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!