Comedia - O scrisoare pierdută

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comedia este specia genului dramatic, al carei subiect si deznodamant provoaca rasul si care ridiculizeaza relatii sociale si etice, tipuri umane, naravuri etc. Tinand cont de conditia de opera dramatica, destinata reprezentarii scenice, spectacolului, textul literar al unei comedii are trasaturi specifice: organizarea pe acte, scene, tablouri; modul de expunere este dialogul, uneori monologul; prezenta didascaliilor, a indicatiilor scenice; semnificatiile

textului literar sunt sporite de arta interpretarii actoricesti. Specifice comediei ii sunt subiectul, actiunea si conflictele care starnesc rasul (mai ales pe baza unor confuzii, neintelegeri, exagerari ale unor intamplari, dar si ale unor situatii, reactii si comportamente), personajele comice, precum si prezenta celor mai variate tipuri de comic (de situatie, de caracter si de moravuri, de limbaj, de intentie, de nume), in diferite forme de manifestare (aluzia ironica, ironia, persiflarea, caricatura, satira, sarcasmul etc). Comedia are scopul de a indrepta defectele umane si sociale prin ras, avand, asadar, rol moralizator.

Ion Luca Caragiale a adus teatrului si prozei romanesti o stralucire deosebita, fiind cel dintai mare scriitor obiectiv al nostru. Meritul lui e, in primul rand, acela de a fi un mare creator de tipuri si scene de viata, prin care opera lui devine o adevarata ,,comedie umana", un document artistic al moravurilor unei epoci, scriitorul aparand ca un istoric umorist al parvenitismului autohton.

Comediile lui Caragiale (,,O noapte furtunoasa", ,,Oscrisoare pierduta","Conul Leonida fata cu Reactiunea", ,,D-ale carnavalului"), scrise intre 1878-1885, sunt inspirate din viata burgheziei romane din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dramaturgul analizand formele parvenirii, urmarind ambitia si orgoliul unei lumi concretizate istoric, in spatiul romanesc.

Piesa ,,O scrisoare pierduta", unica in literatura romana prin actualitatea perpetua a conflictului si prin calitatea comicului pe care il degaja, aparea in anul 1884, fiind jucata pe scena Teatrului National. Dar, desi Caragiale a creat comediile sale la sfarsitul secolului al XIX-lea, el este premergatorul teatrului absurd modern, dezvoltat in secolul al XX-lea, de la Samuel Beckett (,,Asteptandu-l pe Godot") pana la Eugen Ionescu (,,Scaunele",,,Cantareata cheala"), in care evenimentele si personajele prezentate se inscriu in automatismele existentiale, intr-un spatiu circular perfect inchis, din care nu se pot desprinde niciodata. Repetarea, pana la refuz, a situatiilor, a tiparelor oamenilor provinciali, care se distreaza pe la colturi de strada sau prin cafenele, discutand numai politica si banalitatea faptelor cotidiene, este un protest al scriitorului la adresa monotoniei lumii, a insesi conditiei umane.

,,O scrisoare pierduta" de I.L.Caragiale este o comedie de moravuri politice, ilustrand dorinta de parvenire a burgheziei in timpul campaniei electorale pentru alegerea de deputati. Pe fondul agitatiei oamenilor politici aflati in campanie electorala, se nasc conflicte intre reprezentantii opozitiei - Catavencu si grupul de intelectuali independenti - si membrii partidului de guvernamant - Stefan Tipatescu, Zoe, Zaharia Trahanache, Farfuridi si Branzovenescu.

Titlul pune in evidenta contrastul comic dintre aparenta si esenta. Pretinsa lipta pentru putere politica se realizeaza, de fapt, prin lupta de culise, avand ca instrument al santajului politic ,,o scrisoare pierduta" - pretextul dramatic al comediei. Articolul nehotarat indica atat banalitatea intamplarii, cat si repetabilitatea ei (pierderile succesive ale scriorii, amplificae prin repetarea intamplarii in alt context, dar cu acelasi efect).

Din punct de vedere structural, sunt patru acte, cu noua, paisprezece, sapte si, respectiv, paisprezece scene.

Fiind destinata reprezentarii scenice, creatia dramatica impune anumite limite in ceea ce priveste amploarea timpului si a spatiului de desfasurare a actiunii. Locul actiunii este capitala unui judet de munte, iar timpul in care se petrec intamplarile este plasat la sfarsitul secolului XIX-lea, ,,in zilele noastre", dupa cum precizeaza autorul. Indicele spatial, destul de vag, face ca locul faptelor sa se dilate, prin posibile identificari. Indicele temporal, stricto sensu, trimite la contemporaneitatea lui Caragiale, iar in sens largit la prezentul, mereu altul, al lectorului. ,,Timpul rotitor" (Constantin Noica) e mereu acelasi, caci mobilurile oamenilor, pasiunile si intrigile, suferintele si izbanzile raman, in mare, neschimbate. De altfel, realismul comediei, pe care si Titu Maiorescu il sesiza la vremea publicarii ei, impune caracterul reprezentativ al situatiilor de viata ilustrate.

Toate evenimentele care compun actiunea se deruleaza de-a lungul a trei zile, la finalul campaniei electorale si in perioada desfasurarii alegerilor din anul 1883. Fundalul interactiunii personajelor devine astfel verosimil.

Actiunea poate fi rezumata pe momentele subiectului, principalele moduri de expunere fiind dialogul si monologul. Ca mijloace artistice, subiectul este construit prin comicul de situatii in care sunt puse personajele, conturate, la randul lor, prin comicul de caracter si comicul de limbaj.

Expozitiunea, scena initiala din actul I, il prezinta pe Ghita Pristanda, politaiul orasului, care ii raporteaza, servil, lui Stefan Tipatescu, prefectul judetului, ca si-a indeplinit misiunea pe care o avusese. El aflase ca Nae Catavencu este in posesia unui document important, care va face posibila alegerea acestuia in Camera Deputatilor.

Intriga comediei este declansata de gasirea acestui document misterios - scrisoarea de amor a prefectului catre Zoe, sotia lui Zaharia Trahanache, seful filialei partidului din acel judet. Nae Catavencu, avocat din opozitie si directorul ziarului ,,Racnetul Carpatilor", vrea sa obtina, cu orice pret, candidatura de deputat. De aceea, el il santajeaza pe prefect cu ,,scrisorica de amor" furata de la Cetateanul turmentat, care o gasise pe strada.

Se declanseaza, astfel, desfasurarea actiunii. Dornic de a parveni, Catavencu ameninta ca va publica scrisoarea in ziarul sau, insa promite ca o va inapoia daca va fi ales deputat. Stefan Tipatescu, dupa ce ordona perchezitionarea si arestarea abuziva a lui Catavencu, incearca sa-i ofere diferite functii in stat, dar acesta refuza cu indarjire. In cele din urma, Catavencu reuseste sa obtina promisiunea Zoei Trahanache pentru candidatura ravnita, deoarece aceasta se temea ca va fi compromisa moral in societate. Farfuridi si Branzovenescu, doi membri marcanti ai partidului, se tem de tradare si trimit ,,la centru" o anonima, pe care prefectul reuseste sa o opreasca la timp. Zaharia Trahanache raspunde la santaj cu santaj, deoarece descopera o polita falsificata de Catavencu, prin care acesta isi insusea ilegal bani de la fundatia ,,A.E.R.", al carui presedinte era.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comedia - O Scrisoare Pierduta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 529 cuvinte
Nr caractere:
26 558 caractere
Marime:
28.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
comedie, romana, literatura
Predat:
la liceu
Sus!