Clasificarea Operelor Lirice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Doina-opera lirica populara in versuri, specifica poporului nostru, prin care sunt exprimete cele mai variate sentimente- de dor, de jale, de dragoste, de regret, de revolta etc.

- fiind insotita de obicei, de o melodie adecvata, caracterizata prin tempo larg, taraganat): 2. Strigaturile - creatii lirice de mica intindere, de obicei catrene, care se rostesc la hora, la nunta, in alta momente din viata satului, in timpul dansului si in ritmul acestuia si care contribuie la conducere si sincronizarea miscarilor, la inveselirea celor din jur, transmitand mesaje de dragoste, reflectii morale si atitudini satirice.

II. Opere lirice culte 1. Lirica cetateneasca a) Imnul - opera lirica prin care se preamareste divinitatea, un erou, patria, o idee, un eveniment deosebit.

*Imnuri internationale: -Gaudeamus igitur (imnul studentilor) *imnuri nationale (cantece patriotice, solemne, adoptate de o tara pentru a fi intonate in cadrul unor ceremonii publice nationale sau internationale, exprimand idealuri de libertate si unitate nationala ale unui popor) b) Oda - opera lirica in care se exprima sentimente de admiratie sau de veneratie fata de o persoana, fata de o idee, fata de un sentiment, fata de patrie, fata de un eveniment sau fata de limba nationala - cu alte cuvinte, fata de un aspect al realitatii prezente sau trecute (ex: Patria romana de Geoge Cosbuc). c) Psalmul - specie a liricii religioase, imn sau oda religioasa, prin care se inalta lauda lui Dumnezeu, exprimand sentimente de recunostinta, de implorare, de umilinta, de regret, de adoratie, de multumire si de iubire (ex: Psalmul 145). 2. Lirica intima d) Elegia - poezie lirica in care se exprima sentimentul de tistete intr-o gama variata - melancolie, regret, nostalgie, duiosie, jale si durere (ex: O, ramai. de Mihai Eminescu). e) Meditatie - poiezie lirica filosofica in care poetul isi exprima sentimentele cugetand - meditand - asupra problemelor fundamentale ale existentei (ex: Psalm de Tudor Arghezi). 3. Lirica peisagista f) Pastelul - opera lirica descriptiva in care sunt infatisate un tablou din natura, o priveliste, un fenomen al naturii, aspecte din viata plantelor sau a animalelor, in stransa legatura cu care autorul isi exprima direct si propriile sentimente, prin intermediul imaginilor artistice realizate cu alutorul figurilor de stil (ex: Oaspetii primaverii de V. Alecsandri). Clasificarea operelor epice I. Opere epice populare 1. Basmul - opera epica narativa in proza, de mare intindere, in care intamlparile reale se impletesc cu cele fantastice, fiind savarsite de personaje obisnuite sau, mai ales, cu puteri supranaturale, care reprezinta fortele binelui si ale raului si din a caror confruntare ies invingatoare fortele binelui (Greuceanu). 2. Balada populara sau cantecul batranesc - opera epica narativa cu elemente descriptiv-lirice, care dezvolta un subiect fantastic, legendar, istoric sau familial, ale carei ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clasificarea Operelor Lirice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 288 cuvinte
Nr caractere:
7 543 caractere
Marime:
13.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!