Ciuleandra - Liviu Rebreanu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ciuleandra, aparuta la sfarsitul anului 1927, a fost scrisa in cateva zile, este cel mai frumos ,,extemporal" din intreaga creatie a lui Liviu Rebreanu.

Prima varianta a romanului fusese scrisa departe de larma capitalei, tocmai la Orlat, langa Sibiu, in noua zile, fara intreruperi, intre 2 si 10 martie 1927. aici este gazduit de o veche prietena de pe locurile natale, Letitia Slavoaca. Mai tarziu, la Maieru - unde este gazduit de un alt prieten, preotul Iulian Cioarba, si unde va transcrie romanul - va avea atentia indreptata si intr-o alta directie. In contextul preocuparilor, Ciuleandra aparea mai mult ca o recreatie, la propriu si la figurat, in procesul de elaborare a Rascoalei. Comparand datarile de pe a doua versiune a Ciuleandrei ( de la 21 la 27 iulie si 8 august 1927 ) cu cele de pe prima versiune implinita a Rascoalei, se poate spune ca rescrierea romanului Ciuleandra se realizeaza printre picaturi, finalizarea ei contribuind la amanarea celuilalt roman, mult mai important.

Rebreanu se dezice in Ciuleandra depropriile-i tipare. Cartea nu este un roman de actiune, nu urmareste nimic.Ciuleandra, observa el, era un risc. Parerea autorului despre Ciuleandra, asa cum apare in Jusrnal: ,,Ciuleandra asta, pentru mine, e o opera in care se exprima si se clarifica o taina sufleteasca mare; e cazul, des repetat, al iubirii pana la crima Tratat simplu, direct, fara complicatii, poate sa nu multumeasca pe amatorii de actiuni intortocheate si haletante; dar eu asa am simtit-o. Ce usor ar fi fost s-o complic, sa-i pun amor piparat in toate felurile, sa-i dau intindere, s-o fac pentru public! / In sfarsit ce pot sa stiu? De n-ar avea nici un succes, mi-e mai draga Ciuleandra, fiindca in ea sunt instincte. / Dar acuma toate in zadar: Ciuleandra s-a nascut si e cum e. Mi-e draga pentru ca durerile nasterii ei au fost grele. Sa-i dea Dumnezeu noroc in lume!"

Romanul debuteaza cu scena in care Puiu Faranga isi ucide sotia, Madalina / Madeleine, Puiu ii spune tatalui sau, Policarp Faranga, care este fost ministru al justitiei, fapta pe care a comis-o, iar acesta, socat initial, isi recapata calmul destul de repede. Intre timp afla de crima si Matilda, sora mamei lui Puiu, care, il compatimeste pe acesta, considerand crima o nenorocire abatuta asupra lui. Policarp ii telefoneaza prefectului, un vechi prieten de-al sau, ca sa mearga la fata locului, pentru a hotari ce e de facut. Intre timp, Policarp ii propune fiului sau sa aleaga intre o pretinsa nebunie si inchisoare, aproape impunandu-i prima varianta, deoarece el nu concepea ca un membru al familiei Faranga sa fie un criminal de rand. Prefectul, insotit de procuror, ajunge la resedinta familiei Faranga. Desi nu este de acord ca Puiu sa fie ,,internat la casa de sanatate" (azil), prefectul admira atitudinea de ,,senator roman", ( gata sa-si osandeasca propriul copil numai ca sa se respecte legea ) a lui Policarp si, pana la urma il duc pe Puiu la sanatoriul Demarat ( de la Sosea ), unde cunosteau ei un medic care ii putea ajuta in aceasta problema. La sanatoriu Puiu e preluat de un doctorand, si cazat in camera de observatie, in anticamera fiind instalat un gardian, Andrei Leahu. In prima noapte, spre dimineata, Puiu are un vis in care Madeleine era inca in viata, manifestandu-se astfel in vis dorinta ca sotia sa sa nu fi murit, sau, altfel spus, sa nu o fi omorat.

Bibliografie:

oCraisorul Horea, Ciuleandra, Liviu Rebreanu, Ed. Eminescu, Bucuresti, 1985

oRebreanu, amiaza unei vieti, Niculae Gheran, Ed. Albatros, Bucuresti, 1989

oLiviu Rebreanu, monografie, Ion Simut, Ed. Aula, Brasov, 2003

oPe urmele lui Liviu Rebreanu, Adrian Dinu Rachieru, Ed. Sport-Turism, Bucuresti, 1986

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciuleandra - Liviu Rebreanu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 562 cuvinte
Nr caractere:
11 535 caractere
Marime:
14.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
medic, puiui, liviu
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!