Cel mai iubit dintre pământeni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul apare in primavera anului 1980, fiind ultima creatie a lui Marin Preda si reprezentand atat apogeul unei cariere scriitoricesti cat si un reper fundamentalal literaturii noastre. intuindu-i complexitatea tematica si artistica.

Interpretarile critice nu au ezitat sa il numeasca roman total (eugen simion) pentru ca aceasta ampla constructie se edifica din dezvoltarea si intereferenta mai multor componente: roman de dragoste, politic, psihologic, senzational, de moravuri, intelectual, eseistic, social care cuprind ideea morala mitul fericiri prin iubire sintetzat in fraza finala: daca dragoste nu e, nimic nu e. Ea exprima o credinta, un ideal, un avertisment. E romanul unei istorii care traieste printr-un destin. Poate fi socotit un roman intelectual pentru ca meditatie devine o forma a epicului (un epic al intelectualului), notiunile curente de fericire, iubire, existenta, autoritate, putere, familie trec prin mintea unor indivizi care exercita profesiuniintectuale (filozofi, scriitori, istorici, profesori) si fac din speculatie bucuria existentei lor.

Este un roman politic, cel mai substantial si cel mai curajos (eugen simion) dar nota dominanta a cartii nu e data de manifestarea politicului in existenta individului, tema privilegiata nu e puterea. Preda scrie in esenta istoria unui sentiment (iubirea) si ii analizeaza degradarea progresiva pana ce iubirea coboara aproape de abjectie. Destinele eroilor sunt luate de valul unor pasiuni obscure, dementiale, duse pana la limita de jos a existentei lor (limita insuportabilului). Luciditatea lor mareste fosta pasiunii, dar nu o apara de suferinta si cadere.

Este un roman de dragoste despre mitul fericirii prin iubire. Fraza finala sugereaza ca existenta omului nu are sens in afara acestui mit chiar daca mitul imprima destinului un curs tragic.

E un roman total prin premise, formula epica, deschiderea sociala si spirituala, roman vast, arborecent si prin realismul lui fundamental, roman profund, ieist dintro gandire matura, decisa sa infatiseze fara crutare adevarurile unei epoci unde fictiunea se impleteste cu o realitate istorica relativ recenta si deci verificabila.

Marin Preda a descoperit ca sentimentele nu sunt libere, ca pasiunile cele mai inalte sunt inalntuite de circumstante. In acea epoca tragicul a disparut si a ramas doar tragedia. Elementele senzationalului sunt moartea suspecta a Caprioarei, uciderea tortionarului iar cel de moravuri e lupta pentru putere incercurile poltice. 3. Tematica abordata Eroul aflat intro situatie limita isi retraieste viata prin scris si incearca sa ii inteleaga erorile. Pretini nu e pregatit pentru un esec si nu are apetenta tragicului. Esueaza insa in mai multe planuri si intra fara sa vrea in inima tragicului. In roman sunt abordate mai multe teme: omul ca jucarie a soartei, sublimul si oroarea in iubire, instrainarea de parinti, pierderea religiei, familia, bucuria scrisului, ura ca drog, violenta relatiilor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cel mai iubit dintre pamanteni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 714 cuvinte
Nr caractere:
15 191 caractere
Marime:
16.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la liceu
Sus!