Categorii estetice concepte literare și modalități

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Arta poetica : e conceptul care defineste ansamblul de trasaturi care exprima conceptia despre lume si viata a unui poet, viziunea lui asupra menirii poetului si a artei sale, definitorii pentru creatia lui. Conceptul se poate folosi si pentru a defini mentalitatea specifica unei epoci. Ex.: O. Goga, definit ca, poet al patimirii noastre, considera ca menirea poetului s a poeziei este de a ilustra, durerile poporului prin sufletul lui. Am vazut n scriitor un element dinamic, un rascolitor de mase, un revoltat Am vazut in scriitor un semanator de credinte si un semanator de biruinte, idei care se regasesc in intreaga sa creatie lirica. Autorul: e persoana care creaza opera literara, artistica stintifica sau publicistica, in care acesta isi exprima sentimente, stari, idei, conceptii personale asupra unor probleme ori aspecte ilustrate in relatie directa cu domeniul careia ii apartine respectiva creatie. In cazul literaturii populare exista conceptul de autor anonim, creatia circuland pe cale orala.

Caracterizarea personajelor: inseamna totalitatea modalitatilor prin care autorul si construieste eroii care partcipa la intreaga actiune a operei literare: caracterizarea indirecta personajul se caracterizeaza prin modul de a vorbi, gesturi, comportament, imbracaminte, infatisare etc caracterizarea de catre celelalte personaje care-si exprima opiniile, parerile, gandurile despre personajul aflat in atentia autorului Dupa importanta pe care o au in opera sunt: personaje principale, secundare; dupa valorile etice sunt: personaje pozitive sau negative; dupa accentul ideatic al autorului ele pot fi individuale sau colective, (M. Eminescu). Dupa trasaturile de caracter predominante personajele pot fi: clasice, romantice, realiste, legendare, fantastice, alegorice, istorice etc.

Catharsis: e o notiune din estetica lui Aristotel care exprima functia purifcatoare a artei asupra pasiunilor omenesti, idee preluata si sustinuta si de Titu Maiorescu. Ex.: Titu Maiorescu foloseste perceptul ca arta este moralizatoare pentru a apara scrierile lui I. L Caragiale de reactiile ostile ale societatii in studiul, Comediile domnului Caragiale. Compozitia operei literare: e alcatuita din totalitatea modalitatilor de expunere, a curentelor si ideilor literare si a procedeelor stilistice care se imbina armonios si artistic intr-o opera literara, conferindu-i acesteia originalitate si valoare.

Ex. Ciocoii vechi si noi de N. Filimon imbina realismul cu clasicismul s romantismul, arhaismele cu neologismele si cuvintele grecesti, naratiunea cu descrierea si dialogul Conflictul: face parte din subiectul unei opere literare si este ilustrat de o neintelegere, un diferend, o ciocnire, intre interesele sau sentimentele personajelor care determina desfasurarea actiunii.

De obicei, conflictul apare in cadrul intrigii, ca urmare al subiectului. Ex.: Apus de Soare Barbu Stefanescu Delavrancea conflict exterior intre Stefan ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Categorii Estetice Concepte Literare Si Modalitati
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 323 cuvinte
Nr caractere:
8 287 caractere
Marime:
11.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!