Caragiale - date biografice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Haimanale - satul unde s-a nascut

Satul in care s-a nascut Caragiale se numea Haimanale si el se gaseste la jumatatea distantei dintre Ploiesti si Targoviste langa manastirea Margineni . Satul Haimanale din judetul Prahova , era o adunatura de casute saracacioase , cu oameni pripasiti pe acele coclauri - de unde provine si numele ironic al catunului .

Caragiale s-a nascut la data de 30 ianuarie 1852 in casa lui Luca , gramaticul manastiri Margineni si Cati find numit Iancu si alintat Iancutu - viitorul scriitor Nenea Iancu .

Este botezat la data de 7 ferbruarie 1852 la biserica manastirii .

2. Parintii si rudele

Tarziu , I.L. Caragiale recunoaste ca este nepotul unui grec bucatar . Bunicii dinspre tata , Stefan si Maria , isi aveau radacinile in insula Indra , din golful Egina , aproape de Atena . Ei venisera in Tara Romaneasca in suita domnului fanariot Ion Caragea in anul 1812.

Dupa fuga lui Caragea in timpul faimoasei ciume , Stefan si Maria care purtau initial numele de Caragea devenit mai apoi Caragialii ,au ramas pe malurile Dambovitei unde meseria de bucatar este foarte cautata .

Stefan si Maria au avut cinci copii : Luca , Costache , Ecaterina , Anastasia si Iorgu . Venirea lor in Tara Romaneasca a fost cu noroc, cei trei frati Caragiale si-au inscris numele in istoria teatrului romanesc , I.L. Caragiale a devenit mare scriitor clasic roman , iar feciorii acestuia Mateiu Caragiale a devenit prozator si Luca Ion Caragiale a devenit poet simbolist .

Tatal lui I.L. Caragiale , Luca a fost actor dar fiindca familia saracise renunta . El se casatorise cu Caliopi , actrita la Societatea Filarmonica . Din cauza neantelegerilor se desparte de Caliopi , renunta la teatru si isi gaseste o slujba in administratia Manastirii Margineni , fiind copist devenind apoi secretar al sfintei manastiri .

Mama lui I.L. Caragiale este Ecaterina Chiriac Caraboa nascuta in 1815 la Brasov intr-o familie de aromani si care traia cu Luca Caragiali inca din anul 1848 desi nu erau casatoriti . Desi la nasterea lui Iancutu avea 37 de ani , isi pastrase frumusetea din vremea tineretii .

3. Iancutu, copilasul tatutului

Crescand, Ion Luca, are o copilarie asemanatoare cu cea a lui Mihai Eminescu. Cei doi viitori prieteni ascultau povesti, bateau clocaurile si faceau tot felul de nazdravanii impreuna.

Mama, Ecaterina, ii scria sotului ei care se afla la Bucuresti in interes de serviciu:

,, Iancutu, copilasul nostru cel scump, saruta mana tatutului si la toti si la toate rudele; el se afla sanatos, voinic impreuna cu mama lui ..."

Ii placea foarte mult apa, iar la numai cativa anisori hoinarea ,, ca un salbatic, catre apusul soarelui". El asculta basmele spuse de mosnegi si de batrane.

Cand implinise sapte ani, tatal, se muta cu familia la Ploiesti, unde devenise avocat.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caragiale - date biografice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 641 cuvinte
Nr caractere:
16 743 caractere
Marime:
18.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Ion Luca Caragiale, date biografice, Mihai Eminescu, opere
Predat:
la liceu
Sus!