Caracterizarea Vitoriei Lipan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Personajele din opera literara Baltagul sunt personaje complexe bine individualizate, caractere puternice ce se pot adapta la situatii neobisnuite. Ele sunt prezentate in actiune si in evolutie pe o perioada indelungata de timp, acestea fiind trasaturi specifice personajului de roman.

In centrul romanului Baltagul se afla familia Lipan, care este reprezentativa pentru locuitorii satului Magura Tarcaului. In aceasta comunitate pastorala oamenii se supun statutului de viata patriarhal in care barbatii se ocupa cu pastoritul fiind mai mult plecati iar femeile se ocupa cu gospodaria.

Vitoria Lipan, personajul principal, este un personaj feminin deosebit. Prin construirea acestui personaj Sadoveanu se abate de la imaginea femeii supuse, neputincioase care depinde in totalitate de sotul sau, caruia ii este inferior. In acest roman avem de a face cu o femeie puternica, cu o munteanca apriga, cu inteligenta nativa si cu tarie morala iesita din comun.

In prima parte a romanului, ce cuprinde primele sapte capitole pana la plecarea Vitoriei in calatorie, eroina apare prezentata in trei ipostaze: gospodina, stapana casei care prin grija si priceperea ei, ii asigura prosperitatea de mama iubitoare dar autoritara care respecta cu sfintenie traditiile si de sotie devotata care e in stare de orice sacrificiu pentru sotul ei. Vitoria are intelepciunea si intelegerea necesara pastrarii armoniei intr-o familie. Ea are incredere in dragostea ei si in efectul pe care il are asupra sotului.

Ea stie ca Nechifor Lipan se va intoarce la ea ca la apa cea buna pentru ca prin frumusetea ei si prin felul ei de a fi ea este deasupra tuturor. Pentru dragostea sotului ei, Vitoria este capabila sa paraseasca universul inchis al gospodariei si sa porneasca pe un taram necunoscut foarte periculos, un drum al barbatilor.

In cea de-a doua parte a romanului, care cuprinde calatoria Vitoriei, portretul moral este completat cu alte trasaturi descrise prin caracterizare indirecta: actiune, comportament, limbaj, relatiile cu celelalte personaje. Ea a refacut traseul pastorilor dovedindu-se o femeie energica, destoinica.

Vitoria demonstreaza un extraordinar simt al orientarii desi nu cunoaste drumul si nu are acea putere fizica specifica barbatilor, ea reuseste sa obtina informatia dorita. Datorita comportamentului sau diplomat, a intrebarilor subtile si a simplitaii ei, Vitoria va trece neobservata fara a starni curiozitate.

Dorinta ei arpiga de a afla ce i s-a intamplat sotului depaseste slabiciunea de femei. Spiritul ei calculate o ajuta sa-si ordoneze pana si sentimentele. Munteanca socotea ca nu mai are de ce plange- avea de calculate, de gasit, de randuit. De plans, a plange mai pe urma. Acuma n-are vreme. O tarie sufleteasca incredibila dovedeste Vitoria in momentul gasirii osemintelor lui N. L. Ea are putere de stapanire si o dorinta apriga de a organiza inmormantarea sotului ei dupa obiceiurile muntenilor.

Partea a II-a a romanului are in centru ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Vitoriei Lipan - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
683 cuvinte
Nr caractere:
3 879 caractere
Marime:
10.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!