Caracterizarea Vitoria Lipan personaj principal din romanul Baltagul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este unul din cele mai bine realizate personaje feminine din literatura romana. Cuvintele cheie care o definesc sunt randuiala, semnele, intunericul si lumina.

Acest personaj se remarca prin complexitatea caracterului: adancimea vietii afective, interiorizarea, discretia, tenacitatea in hotarare, respectul fata de datina, inteligenta, taria morala, stapanirea de sine, luciditatea, vointa de fier, perseverenta in urmarirea telului propus.

Vitoria este o femeie simpla, nestiutoare de carte, dar care beneficiaza de experienta de secole a clasei sale.

Frumusetea fizica este data de privirea ei, de ochii ei caprui, in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului; ochi aprigi si tineri inca; ochi care luceau ca intr-o usoara ceata in dosul genelor lungi si rasfrante in carligase. Vitoria nu mai era tanara, dar avea o frumusete neobisnuita in privire. De altfel, in ciuda simplitatii ei, ea starneste privirile admirative ale barbatilor, cum e cazul prefectului din Piatra Neamt sau a negustorului evreu David, care marturiseste ca, daca n-ar fi evreu si insurat si daca aceasta munteanca n-ar avea barbat, s-ar cununa cu ea intr-o biserica crestina.

Frumusetea morala este data de statornicia morala, de credinta conjugala. Ea ii ramane credincioasa sotului ei, in ciuda unor aventuri amoroase pasagere ale acestui, care o indarjeau, obligandu-l pe Nechifor sa-i aplice niste corectii dure: o bataie, o bataie ca aceea si o mama de bataie.

Ea il considera pe Nechifor dragostea ei de douazeci si mai bine de ani. Iubirea lor se pastrase ca in tinerete, chiar rusinandu-se de o iubire asa tarzie, caci avea copii mari, ajunsi ei insisi la varsta dragostei. Vitoria era convinsa ca si Nechifor o iubeste la fel de mult si ca nu exista femeie pe lume care sa il retina mai multe zile pe langa ea, el revenind la ea ca la apa cea buna. Pe baza experientei personale, Vitoria si-a facut o conceptie de viata, in care datina ocupa un loc hotarator. De altfel, pe aceasta experienta se bazeaza si ancheta intreprinsa de ea pentru identificarea ucigasilor, ancheta mai eficienta decat cea a autoritatilor (subprefectul Atanasie Balmez). Datina si iubirea stau la baza indarjirii cu care ea isi cauta sotul. De altfel, datina este cea care o determina pe Vitoria sa-si admonesteze fiica, pe Minodora, pentru ca se lasa atrasa de tentatiile moderne: a abandonat catrinta si camasa in favoarea bluzei, isi poarta parul prins in coc, danseaza valt nemtesc, accepta sa i se spuna domnisoara si arunca gunoiul in fata soarelui. Pentru toate acestea ea o ameninta ca ii va lega un bolovan de gat si o va arunca in Tarcau.

Vitoria porneste in cautarea sotului ei, stiind ca a murit, iar mortul trebuie gasit si inmormantat dupa datina. Dupa ce descopera cadavrul, ea devine mai tenace in implinirea datinei.

Datina explica hotararea si seninatatea ei surprinzatoare. Ea marturiseste ca nu va avea odihna, cum n-are odihna Tarcaul, pana nu-si va gasi sotul, iar daca el ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Vitoria Lipan Personaj Principal Din Romanul Baltagul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
938 cuvinte
Nr caractere:
4 088 caractere
Marime:
6.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!