Caracterizarea personajului principal din Miorița

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Balada ,,Miorita" a fost culeasa de Alecu Russo de la niste pastori din muntii Vrancei, pe cand se afla in exil la Soveja si publicata in prima culegere de ,,Poe-zii poporale. Balade. (Cantece batranesti) adunate si indreptate de Vasile Alecsandri", antologie aparuta in 1852.

Personajul principal al acestei balade este ciobanasul moldovean, care repre-zinta, in acelasi timp, un personaj mitic, deoarece simbolizeaza, prin atitudinea lui, intelepciunea populara a acceptarii mortii ca pe un dat firesc.

Portretul fizic se realizeaza prin caracterizare directa, elementele descrierii fiind percepute prin ochii mamei indurerate, sporind astfel emotia cititorului.

Autorul anonim compune un portret de o frumusete impresionanta, la care se adauga delicat duiosia si dragostea mamei, prin diminutivele pe care aceasta le foloseste: ,,Mandru ciobanel/ Tras printr-un inel? Fetisoara lui,/Spuma laptelui;/

Mustacioara lui,/ Spicul graului;/ Perisorul lui,/ Pana corbului;/ Ochisorii lui,/ Mura campului!...".

Trasaturile ciobanasului sunt exprimate fie prin epitete sugestive privind atitudinea lui barbateasca si curajoasa, ,,mandru", fie prin metafore expresive pentru tinuta zvelta- ,,Tras printr-un inel".

Legatura stransa dintre el si natura este ilustrata prin asemanarea trasaturilor fetei lui cu unele elemente din natura: pielea alba precum ,,spuma laptelui", mustata blonda ca ,,spicul graului", parul si ochii negri ca ,,pana corbului", respectiv ca ,,mura campului".

Astfel, portretul baciului moldovean poate fi pictat, transpus intr-un tablou, datorita numeroaselor elemente cromatice pe care le contine.

Trasaturile fizice ale tanarului sugereaza totodata trasaturile lui morale, ata in ceea ce priveste sensibilitatea, cat si in aceea a priceperii si pasiunii sale pentru meserie. In acest fel, inca de la inceputul baladei se mentioneaza, prin caracterizare directa, harnicia ciobanasului, care este ,,mai ortoman", are ,,oi mai multe", ,,cai invatati" si ,,caini mai barbati".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea personajului principal din Miorita.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
558 cuvinte
Nr caractere:
3 195 caractere
Marime:
8.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj principal, miorita, Alecu Russo, ciobanas
Predat:
la liceu
Sus!