Căprioara din vis

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Paraliteratura sau literatura de consum este literatura accesibila unui numar mare de cititori cu grade de cultura diferite,menite sa delecteze intr-un mod util,ridicand asadar si unele probleme de viata(literature S.F.,romanul politest,romanul de aventuri,romanul sentimental,etc.)Pentru ca literatura S.F. se bazeaza pe ipoteze inca neconfirmate sau pe considerarea drept realitati a unor inventii tehnologice teoretic posibile,dar inca nerealizate,literatura S.F. este numita si literatura de anticipatie.

Michel Butor spunea in ''Criza dezvoltarii literaturii de anticipatie'' ca literatura S.F. este o literatura care exploreaza campul posibilului,asa cum ne permite sa-l intrezarim stiinta.Ea este un fantastic incadrat intr-un realism.

Literatura S.F. se incadreaza in literatura de consum avand o valoare estetica redusa si punand mai mult accent pe succesul la public.

''Caprioara din vis '' de Vasile Voiculescu este o povestire fantastica avand ca tema originea operei de arta.

Aceasta opera a lui Vasile Voiculescu este o initiere ce ii va schimba destinul unui vanator care devine sculptor si ne anunta de la inceput ca aceasta intamplare ii va releva o taina,originea operei de arta.

Pentru personaj exista trei cai catre frumusete :arta,vanatoarea si femeia.

Prin creatie ,prin arta,sculptorul se opune mortii,bustul facut fiind singura promisiune a eternitatii pe care o poate cunoaste.

Artistul incearca prin vanatoare si femeie sa ajunga la frumusetea vesnica,miza artei sale.Astfel pe sculptor nu-l intereseaza apropierea fizica de Irina ci ideea de frumusete,iar primitivul nu vede caprioara ca pe o hrana.

In fata supranaturalului se azita intre o explicatie rationala si inexplicabila.Daca se accepta ca sculptorul a avut doar o halucinatie cauzata de frig,de ger si a delirat pentru ca avea pneumonie,povestirea intra in categoria straniului.exista totusi elemente inexplicabile :capacitatea Irinei de a prevesti ca va avea un vis cu talc,prezenta elementelor folclorice si confuzia intre lumea reala si vis.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caprioara din vis.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
653 cuvinte
Nr caractere:
3 517 caractere
Marime:
8.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
vasile voiculescu, caprioara
Predat:
la liceu
Sus!