Previzualizare referat:

Extras din referat:

este considerat ca un inoitor in arta romanului, pe care a modificat-o esential, prin compozitie, tehnica narativa, creatie de personaje si stil.

Structura: -este structurat in doua parti (corespunzatoare celor doua jumatati ale titlului), care urmarsc cele doua experiente ale eroului: iubirea si razboiul.

-este un roman confesiv.

Subiectul: Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi, romanul lui Camil Petrescu, e compus din doua parti care nu au intre ele decat o legatura occidentala. Prima parte e un roman pasional, in care ni se descrie istoria geloziei lui Stefan Ghiorghidiu, in sufletul caruia evenimentele zilnice iau proportii exagerate si oarecum ridicole. Gelozia nu se poate masura decat prin puterea de iubre si de idealizare a femeii.

Romanul incepe in ajun de declarare a razboiului, cand sublotenetul Stefan Ghiorghidiu, concetrat in lucrarile de fotificare din regiunea Dambovitcioarei, face eforturi disperate sa obtina o permisiune de doua zile pt a merge la Campulung. O scrisoare de la fosta lui sotie (Ela) cu care se reconciliase de cateva saptamani, il chiama. Discutia in popota, pe tema dragostei si raspunderilor reciproce, inveninata si altercata, ne introduce in miezul povestiriice se deschide cu chiar capitolul al doilea: -Domnule, nvasta trebuie sa fie nevasta si casa casa. Daca-i arde de altele sa nu se marite () -Cu ce drept sa ucizi o femeie ca nu te mai iubeste? Cum poti sa ai cruzime sa siluiesti sufletul unei femei? Dreptul la dragoste e sfant domnule. Da. da. In cel De-al doilea capitol, autorul reconstituie acest roman al dragostei lui S. Ghiorghidiu pentru colega de Universitate (cu care era insurat de doi ani si jumatate), acea dragoste spulberata in cenusa de entuziasme si dezamagitri ale trecutului.

Partea a doua este un remarcabil jurnal al unor aspecte din razboi, cu toate noptile strategice inoportune. Altfel spus volumul doi este un jurnal de companie care ar fi putut sa lipseasca fara a stirbi din substanta romanului. Personajele: Stefan Ghiorghidiu -ca toate personajele lui Camil Petrescu, Stefan Ghiorghidiu este construit pe ideea ca luciditatea creaza constiiante dramatica a realitatii si, in cele din urma ucide fiianta.

-povestitorul este un om de spirit, un ironist de o superioara sobritate, un portretist extraordinar, dar mai cu seama martor de fiecare clipa al actiunilor din jurul lui si rasfrangerilor lor in propria lui constiinta.

in constiinta totul e bestialitate, declara intr-un rand eroul lui Camil Petrescu si astfel putem spune ca romanul pe ambele lui fronturi, al amorului conjugal si al razboiului, este un neintrerupt mers, tot mai adanc in constiinta.

-el face parte din familia sufletelor tari; revolta lui izvoraste din setea de cunoastere si din credita canu exista salvare fara curajul adevarului -erou lui C. P este un psiholog al dragostei, astfel ca el cunoaste ocolurile cele mai tainice de la divinizare pane la ura si dezinteres, intr-un cuvant toate ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Camil Petrescu - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
985 cuvinte
Nr caractere:
5 508 caractere
Marime:
11.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!