Călin File din poveste

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La baza acestei poezii sta un vechi mit si anume al Zburatorului prin care acesta este descris ca o fiinta misterioasa care intra pe geam in camera tinerelor fete si le face sa simta primii fiori ai dragostei. Ion Heliade Radulescu descrie acest mit al Zburatorului in poezia intitulata Zburatorul dar tema o intalnim la aproape toti scriitorii pasoptisti (1968). La baza acestei poezii sta basmul Calin Nebunul si cuprinde opt parti (fragmente) iar partea din manual este cea de-a opta (ultima). 1. In prima parte este realizat un pastel de o frumusete nemaiintalnita in literatura romana care cuprinde: -imagini olfactive si cromatice: paduri de argint, vazduhul tamaiet, flori albastre, bulgari fluizi, flori de miere pline, fluturi albastri. -personificari: pietre licurind, flori metalic, talasanul pravalatic; -comparatii: fata rosie ca marul, bazait ca de albine. 2. A doua parte a poeziei cuprinde nunta imparateasca, desfasurarea ei, obiceiurile si descrierea codrului in care are loc.

Cu toate ca este o nunta imparateasca recunoastem in ea prezentarea traditiilor unei nunti taranesti.

Nunta imparateasca se desfasoara langa un lac, langa codru. Lacul este unul dintre tipicele creatii eminesciene asa cum este si codrul. Participarea invitatilor la aceasta nunta aminteste de atmosfera basmului din care s-a inspirat si anume Calin Nebunul. Participantii la nunta sunt imparati si imparatese, feti frumosi cu par de aur, sagalnicul pepelea iar socrul mare, craiul reprezinta peronajul caruia i se da importanta, fiind inconjurat de pagi. In centrul atentiei sunt mireasa care este prezentata printr-o paleta de epitete, sugeranu-i cele mai alese calitati: gingasia, delicatetea, frumusetea morala si fizica (gingasia miresei, fata-i rosie ca marul copt, fericirea ochii umezi, par de aur, flori albastre). Prin aceste epitete, comparatii si personificari Eminescu subliniaza cele mai nobile trasaturi sufletesti si anume prin culorea alba (inocenta par de aur, frumusetea fizica in gradul cel mai inalt, norocul si apartenenta sociala o stea in frunte si fericirea). Mirele este prezentat mai putin sub aspect fizic, el este tot un fiu de imparat cu un suflet curat si nobil.

La fel si in folclorul roman nunul mare = mandrul soare, nuna = mandra luna. El este intalnit si in balada populara Miorita din care Eminescu a imprumutat numeroase elemente. La aceasta nunta cu fete de imparati canta viorile exact ca la o nunta unde jocul polpular si muzica populara reprezinta vitalitatea omului simplu din popor. Intalnim comuniunea omului cu natura, legatura indestructibila in conceptia populara intalnita in toate speciile apartinand gen (ex.: doina, balada, bocet). 3. Cea de-a treia parte (sau ultima) constituie nunta gazelor pornita alaturi de nunta imparateasca in acelasi cadru feric.

Daca la nunta imparateasca personajele sunt imparati si feti frumosi, la nunta gazelor participa ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calin File Din Poveste - Varianta 7
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
608 cuvinte
Nr caractere:
3 563 caractere
Marime:
9.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
teme, motive
Predat:
la liceu
Sus!