Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ambele opere literare trateaza aceeasi tema calatoria Micul Print este o povestire simbolica, profunda, adresata oamenilor mari, spre a nu uita ca si ei au fost candva copii. Construita cu mijloacele fabluosului, povestirea prezinta calatoria unui copil, Micul Print, care colinda prin univers, trecand de pe o planeta pe alta. Planeta, in acceptiunea pe care o capata la Saint-Exupery, devine simbolil altei lumi figurand atat o realitate exterioara, cosmica in sensul comun al termenului, cat si, mai ales, orealitate interioara, diferita de la un indivit la altul.

Micul Print, copilulu angajat intr-o calatorie fabuloasa, nu este alteceva decat un erou al cautarii, care ratacind de pe o planeta pe planeta pe alta, parcurge un traseu initiatic, corespunzator unei profunde experiente de cunoastere.

Cea de-a saea planeta pe care anjunge este locuita de unde geograf, un batran savant retras in spatele unor carti uriase. Intalnirea Micului Print cu geograful este reprezentata de autor prin intermediul dialogului. Naratiunea devinde o sceneta, iar cele doua roluri surprind de fapt doua varste: copilul si maturul. Rolul copilului este in mod dominant interogativ. Intrebarile pe care le adreseaza in casaacda, tradeaza dorinta de a afla si de a intelege, proprie varstei indecente. Celalalt rol al maturului, este nu numai al unei varste, deci al unui nivel de cunoastere.

Din dialogul cu batranul, savant, Micul Print afla lucruri noi: ca geaograful este diferit de explorator, ca exista adevar si neadevar.

Exploratorul umbla, cauta, vede, intelege si transmite informatiile, pe cand geograful le aduna, le verifica, le intelege le sistematizeaza si le sintetizeaza.

Micul Printmai afla un lucru, si anume ca in lume exista forme eterne si forme efemere. Acest lucru il intristeaza pe copilul legat de floarea de pe planeta lui, pentru ca il face sa inteleaga ca viata este fragila si efemera.

In Micul Print calatoria este inscrisa in fabulos, fiindu-i astfel subliniata valoarea simbolica, pe cand in romanul lui Radu Tudoran calatoria este urmarita intr-o viziune relista, care intretine ideea de autentiatate.

Romanul consemneaza aventurile prin care trece in cursul unei calatorii, echipajul goeletei romanesti Speranta comandata de Anton Lupan. Echipajul, alcatuit din cativa membri- capitanul Anton Lupan, Gherasim, Ieremia, Haramb, Cristea Busuioc, Ismail, Mihu si mai tarziu Adnana, parcurge marile si oceanele lemii, pornind de la gurile Dunarii, pentru a ajunge in indepartata Tara de Foc, in cautarea unui prieten pierdut.

In drumul lor au de infruntat dificultati si obstacole neobisnuite: atacuri ale piratilor, sicane ale autoritatilor, din porturi, ferdum si uragane, lipsa de apa, calduri insuportabile sau ploi reci, care ii uda pana la piele, boli sau halucinatii. Angajarea in necunoscut, presupune in mod obisnuit o dubla coordonata a experientei de cunoastere: cea geagrafica costand in contactele cu teritorii si oameni noi, cu obiceiuri noi, dar ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calatoria
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
753 cuvinte
Nr caractere:
4 314 caractere
Marime:
8.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opere, literatura
Predat:
la liceu
Sus!