Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nea Budulea era un om batran care locuia in orasul Cocorasti. Acesta avea un fiu, pe nume Hutu care era considerat de narator, in copilarie, un baiat extraordinar.

In prima zi de scoala a naratorului acesta l-a cunoscut pe Hutu, pe care a ajuns sa-l respecte deoarece era important printre copii deoarece era preferatul dascalului din sat si era considerat de acesta foarte destept si bun. Astfel, naratorul s-a imprietenit cu Hutu si acesta a ajuns protectorul sau.

Intr-o zi, naratorul a plecat pentru un an la scoala intr-un oras mai mare, iar la intoarcere vedea lucrurile intr-o alta persectiva: nu il mai considera pe Hutu extraordinar, din contra il vedea destul de prost, in unele situatii chiar foarte prost iar Hutu il vedea pe narator ca fiind chiar foarte inteligent.

Intre timp, Hutu invata din ce in ce mai multe lucruri iar tatal sau, nea Budulea a inceput sa observe ca fiul sau era din ce in ce mai destept. Astfel, intr-o zi nea Budulea s-a dus sa vorbeasca cu dascalul din sat si a plecat acasa foarte uitim deoarece dascalul i-a marturisit ca era nevoie de un al doilea dascall iar cel batran isi dorea ca Hutu sa fie acela. De asemenea i-a spus lui Budulea ca tot ce are nevoie Hutu ca sa fie dascal era sa mearga la oras si sa isi ia atestatul care era un fel de diploma.

Dar Budulea nu era convins asa ca s-a dus la narator, care era un intelept in oras ca sa-i ceara si acestuia parerea. Naratorul i-a zis ca Hutu este destept insa nu ar putea invata in oras deoarece nu stie ungureste insa nea Budulea nici nu a vrut sa auda asa ceva. Atunci era convins sa-l trimita pe Hutu in oras, sa-si ia atestatul.

Astfel, intr-o zi s-au dus toti patru, Hutu, nea Budulea, naratorul si dascalul in oras, unde au mers la profesul din scoala in care invata naratorul unde domnulu profesor i-a pus niste intrebari lu Hutu si, desi i s-a parut ca nu stia mare lucru, l-a primit in scoala.

Timpul trecea iar Hutu invata din ce in ce mai multe lucuri. Nea Budulea venea in fiecare joi seara in vizita si pleca vineri dupa-amiaza si era asa de mandru de copilul sau incat ii oprea pe toti drumetii din drum ca sa le spuna despre Hutu.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Budulea Taichii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
914 cuvinte
Nr caractere:
4 030 caractere
Marime:
8.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
ioan slavici, narator, amintiri
Predat:
la liceu
Sus!