Previzualizare referat:

Extras din referat:

In lucrarea sa intitulata Geneza metaforei si sensul culturii, Blaga sustine ca exista o diferenta de esenta, deci una calitativa, intre om si animal. Blaga spune ca destinul omului este intru mister si pentru revelarea acestuia. Omul, spre deosebire de animal, este cel care creeaza cultura si tocmai aceste creatii de cultura sunt revelari ale misterului in care este situata existenta umana. Revelarea presupune o iluminare si o participare la aceasta iluminare. Misterul este rezultat al actului creator al Marelui Anonim. Aici intervine diferenta de natura dintre om si animal, prin faptul ca numai omul poate intra in contact cu misterul.

Omul incearca sa-si reveleze misterul prin doua moduri: prin cunoastere si pin plasmuire. Misterul poate fi revelat mai usor prin cunoastere decat prin creatie. Blaga face o distinctie intre cultura si civilizatie, cultura insemnand existenta intru mister si pentru revelare, iar civilizatia insemnand existenta intru imediat si pentru securitate, care este mai mult proprie existentei animalului. Omul este capabil sa-si depaseasca conditia imediatului si a securitatii.

El poate sa-si jertfeasca propria existenta pentru crearea de cultura. In mod clar pentru aceasta se diferentiaza de animale fiind superior lui.

Intreg sensul existentei umane si deci scopul sau, se afla in cultura, prin cultura intelegandu-se operele, simbolurile si un ansamblu de valori. Vedem astfel ca omul si-a faurit o lume proprie o lume a cunoasterii in care misterul se dezvaluie celui care este capabil sa-l primeasca, omul avand aceasta capacitate. Prin cultura, omul isi descopera propriul sau sens al vietii. Observam astfel din textul lui Blaga, ca omul exista si pentru imediat si pentru securitate, dar ca trebuie sa-si depaseasca conditia aceasta pentru a nu ramane la nivelul de animal si trebuie sa se indrepte spre un nou orizont: intru mister si revelare Omul spre deosebire de animal, nu exista numai intru imediat si pentru securitate, ci si in alt orizont: intru mister si revelare. Omul, si numai el, are in consecinta un destin creator, care ii modifica si dezaxeaza chiar si legile biologice. Astfel, omul traieste intr-un dublu orizont, primul orizont este acela care ii asigura securitate si orizontul al doilea care este orizontul misterului. Al doilea orizont, cel al misterului, este propriu doar omului, iar misterul trebuie revelat, adica facut cunoscut.

Ca o consecinta a locuirii intr-un asemenea orizont este faptul ca omul este capturat de un destin creator. De aceea omul nu este implinit decat atunci cand creeaza caci are nevoie sa transmita mai departe misterul revelat. Omul este capturat de un destin creator, intr-un sens cu adevarat minunat; omul este in stare pentru acest destin sa renunte cateodata chiar pana la autonimicire la avantajele echilibrului si la lucrurile securitatii Pentru ca omul nu poate intelege in totalitate misterul, inteles aici ca rezultat al actului creator al Marelui Anonim, ii ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Blaga
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
599 cuvinte
Nr caractere:
2 882 caractere
Marime:
9.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
blaga, geneza
Predat:
la liceu
Sus!