Basmul Prâslea cel Voinic și merele de aur

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Petre Ispirescu este unul dintre marii culegatori de folclor din literatura noastra. El a cules folclor dar inacelasi timp a si prelucrat folclor.

Termenul de basm este de origine slava si inseamna povestire, nascocire. Basmul a aparut din timpuri vechi si au la baza legende scrise cu privire la lumea inconjuratoare legi care nu permit abaterea de la normal, legi care sanctioneaza aspru greselile unora din personaje.

Textul apartine genului epic deoarece sentimentele autorului sunt exprimate in mod direct prin intermediul faptelor si a personajelor. Modul de expunere dominant este naratiunea, aceasta se impleteste insa cu dialogul avand in acest fel si un proces de dramatizare.

Intriga: deoarece venea cineva si fura merele dea aur din gradina imparatului si nimeni nu reusea sa-l prinda pe hot, Praslea reuseste sa-l convinga pe imparat sa-l lase si pe el sa-si incerce norocul.

Desfasurarea actiunii: Praslea isi pregateste un arc cu sageti, carti de citit, doua tepuse. Se aseaza la panda si reuseste sa-l raneasca pe hot, insa acesta fuge. Dimineata Praslea ii duce imparatului mere de aur pe o tipsie iar acesta de bucurie nu vrea sa mai auda de hoti. Praslea insa nu se lasa cu una cu doua si hotaraste sa porneasca in cautarea acestora impreuna cu fratii sai. Ajung la marginea unei prapastii, fratii incearca sa coboare dar nu reusesc. Praslea este coborat pe taramul celalalt si dupa ce se mira ca aici totul este schimbat porneste la drum. Ajunge la un palat unde o fata de inparat si alte doua surori ale ei au fost rapite de niste zmei. Praslea se lupta pe rand cu zmeii, ii invinge, transforma palatele in mere si porneste spre locul de unde puteau ajunge pe taramul lor. Fetele sunt trase in sus de catre cei doi frati mai mari.

Punctul culminant: frati iil parasesc pe Praslea pe taramul celalalt.

De aici desfasurarea actiunii continua. Praslea salveaza niste pui de zgripsor, drept rasplata zgripsoroaica il duce pe taramul sau.

Deznodamantul: Praslea este recunoscut de imparat si lasa ca Dumnezeu sa hotarasca cine este vinovat.

Ca specie literara este un basm deoarece actiunea are la baza un conflict intre forte simbolice care intruchipeaza binele si raul, elementele reale se imbina cu cele fantastice, timpul si spatiul desfasurarii actiunii nu sunt bine precizate si se intalnesc formule de inceput de mijloc si de sfarsit.

Praslea cel voinic si merele de aur fiind un basm popular are caracteristicile tuturor creatiilor populare.

Caracter anonim deoarece nu i se cunoaste autorul, caracterul colectiv rezulta din faptul ca la crearea lui au participat o colectivitate de oameni. Fiind creat de oamenii din popor are caracter popular, pentru ca a circulat pe cale orala din generatie in generatie, de la om la om are caracter oral. Deoarece in rostirea lui este insotit de gesturi si mimica, are caracter sincretic.

Textul este un basm deoarece actiunea are la baza un conflict intre forte simbolice care intruchipeaza binele ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Basmul Praslea Cel Voinic Si Merele De Aur - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
818 cuvinte
Nr caractere:
4 311 caractere
Marime:
10.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!