Previzualizare referat:

Extras din referat:

Boboc in felul sau, craisorul nu poate sa treaca peste viclenia Spanului: este atras in fantana, de unde va iesi ca sluga a Spanului, cvapatand numele Harap-Alb. Cobararea in fantana exprima gradul 0 de la care trebuie sa pornesca eroul in perfectiionarea sa. Umbra si racoarea semnifica o ingrengatura inferioara; dar apa fantanii semnifica apa coroziva, acidul care trebuie sa distruga materia pentru a face loc spiritului.

Spanul a fost interpretat ca simbol al raului; in relitate el a fost piatra care l-a slefuit, a distrus in el ce era mai rau.

Cand ajunge in imparatia Verde, Spanul se da drept fiul craiului, dar verisoarele observa brutalitatea fata de sluga element al tehnicii anticipative, care anunta deznodamantul.

Spanul il supune la alte trei probe care vizeaza implinirea eroului: salatile din gradina Ursului, capul Cerbului, fata imparatului Ros.

Fiecare proba vizeaza implinirea eroului prin: verde clorofila, capul intelepciunea, fata erosul.

Eroul va trece probele cu ajutorul sfintei Duminici, dar si cu ajutorul personajelor adjuvante (ajutatoare): Gerila, Flamanzila, Setila, Pasari Lat-Lungila, Ochila. Aceste personaje sunt regenti ai elementelor primordiale ce trebuie sa-l implineasca pe erou: Focul, Materia, Apa, Eterul.

Proba cea mai grea e proba casei de arama, inrosite, proba mancarii si a bauturii hiperbolizate. Eroul trece proba cu ajutorul tovarasilor sai, invingandu-l pe Rosu imparat, simbolul sangelui, al razboiului.

Eroul invinge razboiul, instaleaza deci pacea. Ursul si cerbul vor fi invinsi la sfatul Sfintei Duminici si cu ajutorul calului printr-un ritual spectaculos: eroul nu trebuie sa raspunda chemarii cerbului pentru ca ar fi fost ucis in somn, iar sangele lui poate sa-l inece pe erou, pentru ca el se adapostise intr-o groapa, dar se scalda in sange si se umple de forta.

Proba aducerii fetei este si ea spectaculoasa, o va trece cu ajutorul aripei de albina si de furnica, pentru ca eroul crutase viata Reginelor.

Scotand cele doua aripi, roiul de albine si de furnici o identifica pe fata metamorfozata, iar ea e adusa pe pamant de Pasa Lat-Lungila. La nivelul textului, apare fantasticul, reprezentat la nivel stilistic de hiperbola.

Portretul monstrilor, construit pe hiperbola este un joc de cuvinte, in structuri sintactice rimate si ritmate din pespectiva lui Harap-Alb. Inafara de mila, Harap-Alb poseda si arta cuvantului (eroul o mosteneste de la narator, iar naratorul de la autor); Harap-Alb se intalneste cu monstrii, incepe sa-i descrie, in final, rostindu-le numele numele este o porecla care releva a treia trasatura a eroului umorul (vezi portretul monstrilor). Dupa trecerea probelor, Spanul ii taie capul lui Harap-Alb este a doua moarte a lui Harap-Alb; prima a fost coborarea in fantana prin care craisorul moare pentru a ajunge sluga; a doua moarte presupune moartea slugii pentru a se naste Verde imparat; a fost o moarte sociala si spirituala in acelasi ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Basmul Harap Alb - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
676 cuvinte
Nr caractere:
3 179 caractere
Marime:
9.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!