Previzualizare referat:

Extras din referat:

Specia genului epic in proza (uneori in versuri) de mare intindere, basmul are ca nota caracteristica inamplarile fantastice la care participa personaje cu insusiri supranaturale reprezentand binele si raul, conflictul fiind solutionat cu triumful binelui.

Ele pot fi populare sau culte.

Basmele populare romanesti au toate caracteristicile folclorului, fiind creatii anonime, orale, colective si sincretice. Dupa o exprimare a luat G. Calinescu basmele reprezinta o oglindirea vietii in moduri fabuloase.

In lucrearea Estetica basmului G. Calinescu preciza ca: Eroii nu sunt numai oameni, ci si fiinte himerice, iar cand intr-o naratiune lipsesc acesti eroi himerici nu avem de-a face cu un basm. Specifice basmului sunt urmatoarele trasaturi: -prezenta probelor de vitejie, ineligenta si omenie intelese ca repere ale naturii eroice a protagonistului.

-formele initiale care introduc cititorul in lumea fantastica -formele mediane care structureaza segventele narrative -formula finala care il readuce pe cititor in lumea reala Prezenta numerelor fatidice si a deznodamantului fericit constituie si ele trasaturi ale aceste specii. Valoarea basmelor este estetica si morala, basmele cultivand ideea de bine si frumos.

Praslea cel voinic si merele de aur este un basm cules si publicat de Petre Ispirescu in vol. Legendele romanilor in 1872. Tema basmului o reprezinta confruntarea dintre bine si rau, soldata cu triumful binelui.

Acest basm este o naratiune pluriepisodica. Din gradina unui imparat se furau mere de aur. Cei trei fii ai imparatului pazesc pe rand pentru a prinde faptasul. Doar fiul cel mic, Praslea, il raneste pe hot si duce merele de aur tatalui sau. In urmarirea hotului coboara pe celalalt taram si ajunge la palatele zmeilor care furasere trei fete de imparat. In lupta dreapta ii omoara pe zmei si se inoarce la locul pe unde a coborat. Fratii sai se introc in lumea pamanteasca cu cele trei fete de imparat, iar pe Praslea il parasesc cu gandul sa-l piarda. Ramas pe celalalt taram Praslea salveaza puii unei pasari Zgripsor care drept recunostinta il scoate la suprafata pamantului. Revenind acasa este recunoscut, iar fratii sai sunt pedepsiti.

Acest subiec este fantastic.

Formula introductiva A fost odata ca niciodata sugereaza timpulfantastic in care miracolul este posibil, iar spatial este anulat ca dimensiune reala.

Basmul se constituie pe o succesiune de motive narative dintre care cele mai importante sunt motivul binelui, motivul fratilor impostori, motivul reintoarcerii in lumea oamenilor, motivul probelor depasite.

Praslea este personajul principal symbol al binelui.

Numele ii reda particularitatea: cel mic si cel mai viteaz. Initial nu este luat in seama de tatal sau si este ironizat. El apare in antiteza cu fratii sai ingamfati si convinsi de reusita. Praslea este modest, istet, rabdator, indemanatic. El face un plan premeditand inteligent prinderea hotilor. Prin curaj ajunge pe celalalt taram si ii ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Basmul - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
653 cuvinte
Nr caractere:
3 761 caractere
Marime:
9.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!