Barocul literar românesc din perspectivă comparată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

III. Arta baroca a fost sprijinita de contrareforma, care, cultivand misticismul senzual, urmarea sa mentina dependenta maselor de religia catolica.

Depaseste caracterul fatalist al tragediei, exprimand spre deosebire de aceasta increderea in capacitatea omului de a se impotrivi fortelor oarbe ale naturii si ale propriului sau destin. Drama se afirma in epoca Renasterii in Anglia prin W. Shakespeare, C. Marlowe, si in Spania prin Lope de Vega, Calderon de la Barca.

Cunoaste o mare dezvoltare in secolul XVIII.

Pana atunci, publicul care frecventa teatrele era format aproape in exclusivitate din aristocratie, interesata in cultivarea tragediei ca imitatie a celei antice. O data cu ridicarea burgheziei, in teatru patrunde un public nou, care cere o literatura noua. Asa apare drama burgheza, opusa practicilor traditionale si canoanelor clasice, situata intre tragedie si comedie.

La inceputul secolului XIX Victor Hugo a creat in Franta drama romantica, inlaturand rigiditatea dogmelor clasicismului si sustinand prioritatea imaginatiei si a sentimentului. In Germania, ea este reprezentata de Goethe si Schiller. In Rusia, A. S. Puskin a scris drama realista. In literatura romana s-au afirmat in drama romantica B. P. Hasdeu, V. Alecsandri, iar in drama realista I. L. Caragiale.

actiune scenic-dramatica. Spectacolul de opera se realizeaza cu concursul muzicii, dramei, picturii, arhitecturii, coregrafiei, s. a. Opera s-a nascut la hotarul dintre secolele XVI si XVII la Florenta, ca o tendinta renascentista de a invia tragedia antica, cu complexa ei alcatuire (drama, poezie lirica, muzica, dans). Stilul s-a extins in alte centre ale Italiei, raspandindu-se apoi in Europa.

careia se inscrie si folosirea baletului. In Germania, teatrul din Hamburg reprezinta leaganul operei germane. In Anglia, inceputul operei engleze este marcat de Purcell.

Napolitanul Pergolesi dezvolta intermediile comice dintre acte dand nastere operei bufe (in Franta opera comica) cu subiecte contemporane, spre deosebire de opera seria, inspirata cu precadere din mitologie si istorie.

Clasicismul vienez a fost reprezentat in opera de Beethoven, Mozart, Wagner.

In Romania, opera italiana a patruns inca din secolul XVIII.

AMBRUSTER- Romaniatatea romanilor. Istoria unei idei. Cap. Epoca de aur a culturii medievale romanesti XXIII. Concluzii. Secolul de aur al literaturii romane vechi Secolul XVII reprezinta emanciparea din tiparul slvon si bizantino-ortodox. Acest secol a adus triumful culturii romanesti medievale. Cartile lui Coresi prilejuiesc o prima afirmare puternica a constiintei nationale romanesti, a originii si unitatii neamului.

Limba traducerilor veacului XVII, spre deosebire de limba traducerilor lui Coresi, se prezinta ca o limba literara originala, influentata de limba populara.

Mitropolitul Varlaam aduce accentuarea constiintei unitatii neamului.

Grigore Ureche (1590-1647) este creatorul istoriografiei romanesti cu adevarat ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Barocul Literar Romanesc Din Perspectiva Comparata
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
6 302 cuvinte
Nr caractere:
36 841 caractere
Marime:
32.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!