Baltagul temă fundamentală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Axul romanului in jurul caruia sunt polarizate timpul si spatiul, este cautarea adevarului in labirintul sau interior. Pentru Vitoria timpul a stat, insa il insemna cu vinerile negre. Plina de ganduri, patima si durere ea isi adapteaza comportamentul in functie de starile ei interioare. Intreaga strategie a Vitoriei se desfasoara intre doua coordonate fundamentale ale cunoasterii: stiinta semnelor si vocea experientei morale. Primele aratari rau povestitoare sunt visele. Un semn este si glasul lui Lipan venind din memoria ei sfectiva. George Calinescu afirma ca: Vitoria nu masoara timpul cu calendarul si cu semnele cerului. Vitoria este o sinteza de spiritualitate straveche romaneasca ce respecta neabatut datina mostenita de demult manifestata in viata cotidiana (nunti, botezuri, inmormantari). Toate actiunile ei poarta pecetea ceremonialului, cu un caracter solemn sacru. Vitoria isi lasa fata la manastire, se marturiseste preotului, iar sfanta impartasanie sfinteste Baltagul pentru Gheorghita.

Vitoria este aidoma eroilor din balade si epopee un om al actiunii, neproblematizant (Z. Sangeorzan). Energia ei sufleteasca este mobilizata in numele dreptatii: legile nescrise ale demnitatii ne au fost incalcate, ucigasul trebuie pedepsit.

Spirit justitiar, Vitoria un hamlet feminin (G. Calinescu) organiza minutios calatorie pentru refacerea intinerariului lui Nechifor pentru gasirea si pedepsirea ucigasului. Cautarea incepe din interior spre exterior.

Spirit echilibrat si tenace Vitoria ajunsa la Suha stie adevarul cu certitudine, adevar ce trebuie insa demonstrat. Cunoscand psihologia oamenilor care o intelege fara egal, Vitoria regizeaza scena demascarii vinovatilor. Ea implineste judecata dreapta fara de care sufletul ei nu ar fi avut odihna. Deznodamantul ilustreaza reactiile epice fundamentale ale sufletului taranesc patriarhal. Vitoria isi ingroapa barbatul dupa datina. Odata implinita datoria catre cel ucis totul reintra in tiparul vietii taranesti linistea si ordinea fiind restabilite.

In comportamentul eroinei se cuprinde o intreaga filozofie de viata, un echilibru si o masura in toate, fara nici o targuire mostenita din asprirea vietii din vremuri imemoriale.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul Tema Fundamentala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
328 cuvinte
Nr caractere:
2 030 caractere
Marime:
8.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!