Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mihail Sadoveanu este unul dintre marii prozatori romani ai secolului XX lea, opera sa cuprinzand povestiri, nuvele si romane. In romanul Baltagul, oamenii de la munte sunt prezentati printr-o scurta legenda, cand pamantul a fost impartit, muntenii neprimind nimic decat inima usoara si puterea de a se bucura. Aceste informatii sunt regasite in capitolul I al textului, in capitolul X afland informatii despre satele de atunci.

Muntenii erau niste fapturi de mirare, rabdatori in suferinti, fara griji in bucurii, placandu-le dragostea si betia si datinile lor de la inceputul lumii. Locuitorii satelor aveau obiceiul de a cinstii pe drumetii care treceau pe la casele lor si nu numai atat, aveau datini referitoare la botez si nunta: Vitoria trebuia sa-i puna nou nascutului, pe frunte, o hartie de 20 de lei si sub perna un costei. Nuntile nu erau obisnuite, nuntasii avand obiceiul de a fugii cu saniile pe gheata Bistritei, mireasa si drustele cu capetele inflorite, nevestele numai in catrinti si bonditi. Barbatii impuscau cu pistoalele pentru a alunga iarna, sau poate spiritele rele din jurul celor doi casatoriti: ori beau in cinstea feciorului de imparat si a slavitei doamne mirese, ori ii omoara acolo pe loc. In a doua parte a capitolului este prezentat satul Dorna, fiind numai paraie, numai munti si brazi, numai asezari de sate. Acolo se intalneau neamuri de oameni frumosi si curati, care ii placeau Vitoriei. Drumurile se dezghetau, cei doi drumeti, munteanca si Gheorghita, calatorind pe cai spre Vatra Dornei unde aveau loc, de obicei, iarmaroace si vanzari.

Din aceste doua capitole aflam ca oamenii de la munte duceau o viata destul de grea, influentandu-se unii pe altii; satele erau la o departare mare, drum care trebuia strabatut calare sau cu sania pe timp de iarna.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul - Varianta 14
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
301 cuvinte
Nr caractere:
1 609 caractere
Marime:
7.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!