Previzualizare referat:

Extras din referat:

Drumul Vitoriei: prima oara pleaca sambata dimineata pe firul apei Bistritei pana la Piatra, unde primeste confirmarea de la icoana Sfintei Ana. Se intoarce acasa, il ia pe Gheorghita si pleaca din nou:

- Bistrita - Gura Bicazului - Calugareni

- Farcasa - Borca - Brosteni - Cruci

- Vatra Dornei - Borca - Sabasa

- Suha

Subiectul:

Incipitul - legenda spusa de Nechifor Lipan privind randuielile pe care Dumnezeu le-a stabilit pentru toate neamurile, dupa facerea lumii.

Actiunea incepe in Magura Tarcaului. Vitoria e ingrijorata de lipsa indelungata a lui Nechifor Lipan, care plecase la Dorna sa cumpere oi.

Dupa diverse semne si incercari de a primi binecuvantarea pentru plecare de la preotul Danila ...si de la Baba Miranda, Vitoria obtine binecuvantarea dela icoana Sfintei Ana.

Pleaca la drum impreuna cu fiul ei Gheorghita, incercand sa refaca etapele. Primul popas il fac la calugareni, apoi la han la Dorna, unde afla ca ,,barbatul cu caciula brumarie" nu mai fusese vazut din toamna.

La Vatra Dornei cei doi calatori afla de la prefectura ca in noiembrie Nechifor Lipan cumparase 300 de oi si apoi vanduse 100 cate doi munteni, dupa care o luasera impreuna spre Neagra. Urmeaza informatii la Brosteni, Borca si Sabasa. Coborand muntele, drumetii s-au oprit la crasma lui Iorgu Vasiliu, care a sustinut ca la han s-au oprit doar doi oameni pe care ii cunostea: Calistrat Bogza si Ilie cutui. Omorul se petrecuse intre Sabasa si Suha. Intorcandu-se la Sabasa, Vitoria descopera cainele lui Nechifor - Lupa intr-o gospodarie - care ii conduce la o rapa, unde sunt osemintele lui Nechifor Lipan. Femeia observa ca avea capul lovit de baltag si considera ca trebuie sa afle adevarul pe cont propriu. Ii invita la praznic pe cei doi, unde observa ca Bogza avea un baltag. Vitoria incepe sa povesteasca faptele reconstituite si apoi il intreaba pe Gheorghita daca poate citi ceva pe baltag. Gheorghita ia baltagul, Calistrat se repede la baiat, moment in care cainele Lupu sare la gatul lui. Bogza marturiseste omorul inainte sa moara si cere iertare femeii.

Dupa ce adevarul e recunoscut si criminalul pedepsit, Vitoria planuieste intoarcerea peste 40 de zile cu Minodora.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 193 cuvinte
Nr caractere:
6 006 caractere
Marime:
10.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
baltagul, roman
Predat:
la liceu
Sus!