Andrei Mureșanu - Desteapta-te, române

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Andrei Muresanu a debutat cu volumul "Versuri romantice" ,evocand gloria trecutului .A evoluat spre poezia satirica ,iar la maturitate a scris versuri cu mesaj patriotic .Poezia "Un rasunet" de Andrei Muresanu constituie imnul national al Romaniei ,fiind creata in atmosfera revolutionara a anului 1848 si raspandita pe foi volante ,cu titlul "Desteapta-te ,romane!" . Melodia ii apartine lui Anton Pann .

Definitia speciei .Caracteristici

Imnul este o specie lirica foarte cunoscuta inca din antichitate ,cand oamenii simteau nevoia sa preamareasca o divinitate ,un erou ,patria sau chiar un eveniment .Principala deosebire dintre oda si imn consta in faptul ca ultimul se canta .In epoca moderna au aparut imnuri nationale ,cantece solemne prin care se exprima solidaritatea si unitatea nationala a unui popor .Astazi fiecare natiune are imnul sau national .

Titlul

Titlul poeziei (amintind de poemul lui Alecsandri "Desteptarea Romaniei") sintetizeaza intreg mesajul .Autorul se adreseaza poporului roman ,prin intermediul unui verb la imperativ si a unui substantiv colectiv ,indemnandu-l la lupta pentru libertate ,unitate,recuperarea istoriei si credintei.

Prima strofa

Poetul descrie metaforic starea de spirit a natiunii romane --"somnul"-- ,condamna "barbarii de tirani" ce-au pangarit si jefuit pamantul stramosesc si cere contemporanilor ,in numele dreptatii ,sa actioneze .

Strofa a doua

Romanii trebuie sa gaseasca puterea de a lupta in primul rand cu timpul ("acum ori niciodata") si apoi cu "cruzii dusmani" .Indiferent de circumstante ,ei sunt datori sa demonstreze lumii ca le curge in vene un "sange de roman" .

Strofa a treia

Poetul simte nevoia sa redefineasca notiunea de libertate ,caci romanii au uitat semnificatia ei .

In acest sens apeleaza la verbele la imperativ "inalta" ,"cata" ,care sugereaza pe de o parte respingerea conditiei de resemnat si ,pe de alta parte ,nevoia de afirmare .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Andrei Muresanu - Desteapta-te, Romane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
656 cuvinte
Nr caractere:
3 900 caractere
Marime:
10.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
imn, andrei muresanu, strofa
Predat:
la liceu
Sus!