Amintiri din copilărie fragment

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cea mai importanta opera a lui este romanul,, Amintiri din copilarie, a carui personaj principal este autorul intruchipat de Nica.

Fragmentul din carte reprezinta o zi obisnuita la scoala precum si cateva personaje elevii: Gatlan, Davidica, Mirauta, Trasnea, Stefanescu dar si personajul colectiv adica restul elevilor.

Naratorul este personaj la faptele relatate si deci realizezaza o caracterizare directa asupra personajelor. Relatarea intamplarilor se face la persoana a III-a, timpul trecut imperfect.

Fiecare personaj este caracterizat intr-un anumit fel. Fiecare are o anumita conceptie despre scoala.

Gatlan este caracterizat indirect prin comportament: Gatlan se certa si prin somn cu urieshul Goliat din care reiese ca acesta ii placea sa se ghionteasca cu altii. Conceptia sa despre scoala este aceea ca scoala nu este pentru a invata.

Davidica este caracterizat direct ralizindui-se astfel portretul fizic la care se implica afectiv naratorul: de-a mai mare dragul sa-l vezi pe Davidica, flacau de munte, cu barba in furculita shi favoritze frumoase, cu pletele crete si negre ca pana corbului, cu fruntea lata si senina, cu sprancenele tufoase, cu ochii mari, negri ca murele si scanteietori ca fulgerul, cu obraji rumeni ca doi bujori, nalt la stat, lat in spete, subtire la mijloc, mladios ca un mestecan, usor ca o caprioara si rusinos ca o fata mare. Dumnezeu sa-l ierte! ca n-avu parte sa se preuteasca ce arata frumusetea fizica a personajului musteciosul Davidica, dar si indirect prin fapte: pana tiparea o mamaliga, mantuia de spus pe de rost, rapede si fara gres, toata istoria Vechiului Testament, de Filaret Scriman, impartita in perioade, si pronumele conjuctive de dativ si acuzativ din gramatica lui Macarescu ceea ce arata ca Davidica este un elev inteligent shi silitor care are o conceptie foarte buna despre scoala, pentru el scoala existand pentru a invata.

Mirauta este caracterizat indirect prin intermediul faptelor si al comportamentului: umbla trela-lela, in puterea iernii, pe la tarabile jidoveshti, nebun era el sa-si piarda viata din pricina lui mi-tzi-i, ni-vi-li, me-te-il-o, ne-ve-i-le din care reiese ca el era un baiat destept dar caruia nu ii placea sa invete. Trasnea este caracterizat direct indirect prin intermediul faptelor si al comportamentului.

Mijloacele de caracterizare prin care este caracterizat Stefanescu sunt: autocaracterizarea si caracterizarea indirecta prin intermediul faptelor si prin relationarea personajului cu celelalte personaje.

Personajul colectiv este reprezentat de restul elevilor care sunt caracterizati indirect prin fapte: unia dondaneau ca nebunii, pana-i apuca ameteala adica erau galagiosi; altii o duceau numai intr-un muget, cetind pana le parea vederea, adica incercand sa citeasca ei oboseau si scoteau niste sunete care semanau cu niste mugete; la unia le umblau buzele parca erau cuprinsi de epilepsie ei stiind sa ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amintiri Din Copilarie Fragment
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
513 cuvinte
Nr caractere:
2 976 caractere
Marime:
7.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!