Alexandru Lăpușneanul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Opera ‘’Alexandru Lăpușneanul’’ scrisă de Costache Negruzzi este o nuvela istorică scrisă în perioada pașoptistă a romantismului românesc.

Romantismul este o mișcare artistică anunțată de preromantism ,apărută la începutul secolului XIX în țări precum Franța ,Germania. Romantismul promovează imaginația,fantastical și grotescul. Această miscre a fost susținută de Mihail Kogălniceanu prin revista Dacia Literară. Nuvela ‘’Alxandru Lăpușneanul’’ apare în anul 1840 , în primul număr al revistei. Prin nuvela să Costache Negruzzi urmează câteva idei susținute de Kogalnicianu; cu toate că nuvela este inspirată din istorei, din cronicile lui Miron Costin și Grigore Ureche, nuvela este una originală.Scriitorul preia câteva amănunte istorice despre A.L. reușind să contruiască un personaj excepțional, romantic,care depășește cu mult figura reală a domnitorului.

Opera ‘’Alexandru Lăpușneanul’’ scrisă de Costache Negruzzi este o nuvela, Nuvela este specia genului epic ,de dimensiuni reduse , cu un număr mic de personaje , a cărei acțiune este construită pe psihologia personajelor.În cazul nuvelei lui Negruzzi este pusă în evidență psihologia personajului principal, Alexandru Lăpușneanul. Acțiunea debutează cu întoarcerea protagonistului la conducerea Moldovei. Este întâmpinat de boierii Spancioc,Veverița,Motoc, boieri care încearcă s ail convingă să nu revină la domnie. Acesta nuii ascultă pe boieri și revine la conducere.Se căsătorește, cu fiica lui Petru Rareș ,Ruxanda căsătoria lor fiind una aranjată de boieri . Arde cetăți, motiv pentru care domniță Ruxanda îl roagă să se oprească. Punctul culminant este reprezentat de scenă uciderii celor 47 de boieri și cea a piramidei făcută din capetele boierilor. După scenă în care protagonistul îl da pe Motoc mulțimii, acesta se îmbolnăvește și se retrage la cetatea hotinului, unde moare otrăvit.

Tema literară prezența în text este lupta pentru putere.Inspirându-se din cronicari C.Negruzzi reușește să contureze veridic atmosfera evului mediu,perioada în care lupta pentru putere presupunea cruzime, asasina, manipularea poporului prin frică,teroare.în prima parte,Lapunenul revine la conducere datorită puterii politice externe care îl sprijină.Acesta își menține puterea fiind crud cu boierii și neglijent cu poporul, acesta permițându-le boierilor să îi fure pe țărani.Lupta pentru putere îl transform ape protagonist într-un tiran.Dtorita setei lui de putere, domniță Ruxanda ajunge să se sperie de el, într-un final ajungând s ail omoare.

Perspectiva narativă din text este una obiectivă.Narațiunea este făcută de către un narrator obiectiv, acesta relatând întâmplarea la persoană a 3a . Un astfel de narrator cunoaște totul despre personaje.Cu toate acestea există situațîi în care prin expresii precum: ‘’crudul domnitor’’ ‘’tiranul domn’’naratorul își pierde din obiectivitate, adoptând o poziție subiectivă față de evenimentele relatate.

Trăsăturile romantice din această nuvela sunt inspirația din istorie a scriitorului, prezența personajului excepțional și folosirea antitezei.Antiteză este un procedeu romantic preferat de sccriitorii romantici, care pune în legătură două teme diferite cu scopul de a a pune în evidență trăsăturile unui termen .În cazul nuvelei ‘’Alexandru Lăpușneanul’’ sunt puse în relație de antiteză personajul principal și personajul secundar,Lăpușneanul este tiranul, în timp ce soția să, Ruxanda este domniță gingașă care încearcă s ail schimbe pe tiran.El este cel ce domină, iar domitaeste cea dominate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alexandru Lapusneanul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2023
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
963 cuvinte
Nr caractere:
5 008 caractere
Marime:
23.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la liceu
Profesorului:
Man Marin
Nota primită:
Nota 9
Sus!