Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poet al tagadei si al credintei, al cautarii neincetate al revelatiei divine, tudor Arghezi adopta prin compesatie in relatia cu Dumnezeu si o atitudine ludica si ironica, ilustrata in numeroase poezii, care il aproprie si il coboara pe Creator in planul terestru, intr-un univers domestic. Vazuta din perspective umana, Geneza se proiecteaza asfel, intr-o atmosfera comica.

Dumnezeu insusi este infatisat in ipostaza omului neajutorat si ghinionist si implicit toata creatia ii iese pe dos. Cele 5 poezii din volumul '' Tablouri biblice'' publicate in anul 1944 au o tematica unitara fiind un fel de Geneza comica a aparitiei omului si al pacatului originar.

Inspirandu-se din Vechiul Testament, Tudor Arghezi ofera cititorului o viziune personal a modului cum Dumnezeu i-a conceput pe primi oamnei : Adam si Eva. Pastrand coordonatele textului biblic autorul construieste un univers diferit marcat deputernice accente biblice. Pentru Tudor Arghezi, crearea omului este in poezia '' Adam si Eva'' un exercitiu ludic pornit din marea singuratate cosmica a Creatorului care isi doreste in cer copii si s-a gandit din ce sa-i faca, Din borangic, argint sau promoroaca, frumosi, cinstiti, nevinovati, Se puse asezamantul dintre frati'. Dumnezeu se arata aici mai mult un demiurg, creatia Sa fiind un soi de mestesug prin care oamenii se fabrica din borangic, argint sau promoroaca sau mai nefericit din praf si nitelus scuipat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Adam si Eva.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7.3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
395 cuvinte
Nr caractere:
2 209 caractere
Marime:
8.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Adam si Eva, tudor arghezi
Predat:
la gimnaziu
Sus!