Superstraturile limbii române

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Superstratul romanic reprezinta totalitatea elementelor din limba romanica provenind din limba populatilor migratoare invingatoare care s-au stabilit pe teritoriul Imperiului Roman si au adoptat treptat latina parasindu-si in cele din urma limba proprie ca urmare a procesului de bilingvism . Conceptul de superstrat preconizeaza influenta factorului etnic asupra evolutiei latinei si diversificarii lingvistice a Romaniei . Influente ale limbii populatilor migratoare asupra latinei au fost semnalate din evul mediu timpuriu si discutate inainte de nasterea romanisticii ca stiinta.

Bazele teoretice ale superstratului au fost puse de W. von Wartburg pentru a explica diferentierea lingvistica a unora dintre teritorile romanizate .

Romana izolata , de celelate limbi romanice si inconjurata de limbi din diferite familii are, in ceea ce priveste superstratul o istorie cu totul deosebita de aceea a limbilor neolatine occidentale. Lexicul roman este format in primul rand din elemente latine ; acestea sunt insa din punct de vedere numeric inferioare cuvintelor straine incorporate si asimilate in decursul secolelor . Examinand primul dictionar etimologic complet si anume Dictionnaire d’etymologie daco-romane de A.De Cihac , a rezulta , dintr-un total de 5765 cuvinte studiate numai 1165 cuvinte de origine latina fata de 4600 de origine straina ( 2361 slave, 965 turcesti, 635 neoelenice , 589 maghiare , 50 albaneze ) .

In realitate, in circulatia cuvintelor in limba vie procentul cuvintelor romanice este mult mai ridicat ; nu se poate forma o fraza numai cu elmente nelatine , deorece acestea din urma chiar daca sunt numeric superioare sunt mai putin importante si folosite ; intr-o pagina dintr-un scriitor popular procentul de elemente straine fata de acela de origine latina variaza intre 10-15 % .

Influenta slava este importanta . Ea a inceput destul de devreme si nu s-a manifestat numai in limba ci in toate ramurile culturii si civilizatiei ( organizare juridica , ecleziastica ) . Slavistul si istoricul Ioan Bogdan scria , acum mai bine de o jumatate de secol : “ Pentru omul nepreocupat de prejuditii , influenta elemntului slav la formarea nationalitatii noastre este asa de evidenta, incat putem zice , fara exagerare , ca nici nu poate fi vorba de popor roman inainte de asorbirea elementelor slave de catre populatia bastinasa romana in cursul secolelor VI-X . Influenta slava in romana este foarte importanta si pentru ca romana a primit de la slava formanti productivi . Dintre prefixe vom aminti ne-, raz- iar dintre sufixe –ac, -ca, -aci , -eala, -nic; -an, -iste,-ita. Influenta slava se face simtita si in sistemul fonematic romanesc , mai putin in morfologie , si , pana la un anumit punct, in sintaxa . Cuvintele de origine slava sunt numeroase si inportante : multe adjective ca drag , bogat, sarac, slab etc. Multe substantive si verbe : trup, boala, a iubi etc. La introducerea elementelor slave in romana au contribuit in mod hotarator lungile perioade de bilingvism slavo-roman. In afara de elementele slave mai vechi romana a asimilat si elemente slave mai recente din diferite limbi cu care a venit in contact (rusa, polona, ruteana, sarba, bulgara) . O influneta majora a avut slava si asupra toponimiei romane .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Superstraturile Limbii Romane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 005 cuvinte
Nr caractere:
11 414 caractere
Marime:
9.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!