Strategii Didactice Folosite în Evaluarea Elevilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ceea ce influenteză cel mai mult învăţarea sunt cunoştinţele pe care elevul le posedă la plecarea din clasă. In calitatea noastră de cadre didactice trebuie să ne asiguram de ceea ce ştie la plecare şi să îl instruim în consecinţă. Procesul de învăţământ este activitatea fundamentală care conferă sens şi identitate oricărei instituţii şcolare.Acest proces afirmă relaţia dintre educat şi educator, iar evaluarea, în mod inerent, îl vizează pe fiecare dintre agenţii umani implicati. Demersurile evaluative se efectuează pentru nivelul procesului de învăţământ, ceea ce implică faptul că se realizează evaluarea predării/evaluării, ca acţiune de apreciere a cadrului didactic şi se produce evaluara învăţării şi a rezultatelor ei, ca activitate apreciativă asupra elevului.

Devenită o prioritate a pedagogiei postmoderniste, evaluarea este integrată întregului proces de învăţământ, în cadrul căruia acţionează principiul feedbackului cu rol de reglaj si autoreglaj. Aceasta functie cibernetica a evaluarii contribuie la optimizarea procesului de predare – învăţare, pentru ca acţiunile desfăşurate în mediul şcolar să capete valoare de act educativ şi alegerile operate de cadrele didactice să fie organizate în jurul unor principii şi a unei logici (logica internă a ştiinţei şi logica externă care vizează legăturile cu piaţa muncii şi cu celelalte discipline), altfel avem de-a face doar cu acţiuni izolate şi fără impact.

Raportat la realitatea şcolară ,,a evalua’’ înseamna o manieră specifică de ,,a verifica, a judeca, a compara, a interpreta, a analiza, a înţelege, a acţiona, a ajuta, a facilita, a constata, a spune, a observa”. Deoarece în cadrul procesului de învaţare activităţile de predare-învaţare-evaluare se află în stransă legatură, aceste elemente trebuie proiectate în acelaşi timp. Evaluarea şi componenta finala a demersului pedagogic este asimilată în practică şcolară cu controlul cunoştinţelor. Ea reprezintă totalitatea activităţilor prin care se colectează,organizeazaă si interpretează datele obţinute în urma aplicării unor instrumente de evaluare. Scopul evaluării constă in emiterea unei judecăţi de valoare pe care se bazează o anumită decizie în plan educaţional.

Evaluarea efectuată de către profesor asupra rezultatelor elevilor constituie o activitate deosebit de complexă care exercită un impact profund la nivelul beneficiarilor atât din punct de vedere pedagogic, cât şi din perspectiva psihologică şi sociomorală.Evaluarea rezultatelor şcolare furnizează datele necesare în vederea adoptării celor mai bune decizii educaţionale, apreciază măsura în care rezultatele învăţării sunt în concordanţă cu oboectivele educaţionale propuse, vizează totalitatea proceselor şi a produselor care măsoară natura şi nivelul performanţelor atinse de elevi.

Profesorul de engleza are in vedere faptul că obiectivele operaţionale susţin şi determină structura şi felul rezultatelor care, la rândul lor, converg spre diferite tipuri de achiziţii obţinute, exprimate prin cunoştinţe achizitionate, capacitate de aplicare a acestora în actul de formare de priceperi şi deprinderi, trăsături de personalitate, conduite si capacităţi intelectuale, redate în raţionamente, argumente şi interpretări ale faptelor din natură şi societate.

1.Evaluarea – proces integrat şi permanent al demersului didactic

Între evaluare şi activitatea de predare învăţare se poate identifica o relaţie complexă, care explică şi orientează procesul educaţional, reclamând ca :

-procesele evaluative să susţină şi să stimuleze activitatea de predare – învăţare, indiferent de obiectivele evaluării ;

-reglarea activităţii de predare-învăţare pe baza rezultatelor şcolare să se realizeze continuu şi permanent;

-cunoaşterea rezultatelor şi explicarea acestora, predicţia rezultatelor probabile în secvenţele următoare au rolul de a regla procesul didactic prin acţiunile evaluative.

Rezultă de aici, că acţiunile evaluative sunt prezente în toate activităţile didactice, independent de complexitatea şi dimensiunile ei. Acţiunile evaluative nu se suprapun actului didactic, dar se află într-un raport de interacţiune funcţională.Ca proceduri de măsurare a rezultatelor învăţării la engleza sunt acceptate :

- evaluarea globală a acţiunilor mintale, care vizează aprecierea integrală a demersului intelectual întreprins, axată dominant pe rezultatele acţiunii ;

- evaluarea analitică, care presupune difuzarea activităţii intelectuale în procese parţiale şi mai uşor de măsurat, care privesc elemente ale procesului de gândire.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategii Didactice Folosite in Evaluarea Elevilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 894 cuvinte
Nr caractere:
10 899 caractere
Marime:
11.84KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Profesorului:
Gandu Ela
Sus!