Nicolae Iorga - publicistică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Va prezint un barbat in multe invatat si a multe scriitor, pe care, daca as voi sa-l numesc Titu Liviu al Daciei sale Transdanubiene, ar fi sa ascund ceea ce ar trebui rostit mai inainte de toate, anume: ca el a scris opere istorice in patru limbi, ca a mers pana la izvoarele cele mai ascunse, ca a prefacut in piese de teatru povestiri istorice si si-a impletit numele sau cu insasi istoria... caci nu a descris numai faptele romanilor, nu a publicat numai monumentele si a strabatut cu o curiozitate ca a lui Pliniu arta, salasurile si manastirile lor, el urmarind analele turcesti, pe o intindere de cinci secole, in tot atatea tomuri le-a infatisat, precum a cercetat si obiceiurile si asezamintele tuturor neamurilor din partile de miazazi si soare-rasare ale Europei. Caci nimeni nu se bucura in atare privinta de o mai mare si mai raspandita faima."

Poynter

O CARACTERIZARE GENERALA

Asupra textelor publicate de Nicolae Iorga in diverse reviste nu prea putem sa formulam intrebari. Fiecare text are ceva aparte si totusi ceva le leaga. Dar putem sa ne intrebam:"A fost sau nu un creator polivalent?" Si vom incerca sa demonstram ca da. Intreaga sa activitate si-a dedicat-o publicarii diferitelor articole, pe care ulterior le-a strans in volume impresionante. Din acest motiv analiza unui singur articol nu poate acoperi vasta sa activitate din diferite domenii ca cel literar, istoric, politic. Toate aceste domenii au fost acoperite de Iorga, prin diferitele articole pe care le-a publicat in reviste ca "Semanatorul", "Timpul" sau "Neamul Romanesc". Haideti deci, sa analizam natura polivalenta a acestui mare creator.

Personalitate coplesitoare a culturii romane si universale, unul dintre marii istorici ai lumii, cu o opera imensa , creator polivalent, intra si el in linia pe care Eliade o numea a personalitatilor de factura enciclopedica si titanica . Timp de o jumatate de veac a marcat invatamantul romanesc si presa culturala , fiind un mare dascal national, cu o influenta fara egal asupra studentilor, a tineretului si a opiniei publice. Prin intreaga sa opera si activitate, desfasurata in plan cultural si politic, Iorga s-a impus ca un militant pentru realizarea idealului national. A fost un om politic de prim plan in epoca; in 1910 a infiintat partidul national-democrat, a ocupat functia de prim-ministru intre 1931-1932, a avut o pozitie net antifascista.

Iorga este o figura emblematica a culturii romane. Opera sa este impresionanta ca dimensiune si arie tematica . Unii exegeti cifreaza opera sa la circa 16.000 de titluri, dintre care 1.000 de volume, 10.000 de articole, 5.000 de recenzii si studii). S-a calculat ca a scris aproximativ cate un articol pe zi. Este considerat un Homer al istoriei, care a scris drama umanitatii, a visat la viitorul ei, a lucrat la edificarea unei constiinte critice a lumii contemporane.

Iorga a publicat numeroase izvoare si documente istorice, a elaborat monografii si sinteze de referinta , a ingrijit numeroase colectii de documente. Iorga si-a uimit contemporanii prin personalitatea sa , prin vastitatea preocuparilor si a orizontului intelectual. A abordat toate domeniile istoriei si a scris multe sinteze monumentale privind istoria literaturii romane si istoria literaturilor romanice, istoria politica si economica , istoria comertului, istoria mentalitatilor etc. Este o opera fatal inegala.

Avea o memorie fenomenala si toate lucrurile sale sunt saturate de o documentatie neobisnuita , care mergea adeseori pana la epuizarea unui fenomen studiat.

SCURTA PREZENTARE A ACTIVITATII SI A VOCATIEI DE PUBLICIST

- LITERATURA, POLITICA, ISTORIE, CRITICA -

In vara anului 1884, la varsta de 13 ani, Iorga publica articole nesemnate privind politica lui Bismark, in ziarul "Romanu", al unchiului sau.

In decembrie 1889 Iorga obtine licenta in litere, fiind sarbatorit printr-un banchet de catre profesorii sai.

La 18 februarie1890 tipareste primul sau articol semnat, in ziarul "Lupta" din Iasi, privind drama "Napasta", scrisa de I. L. Caragiale. In acelasi an a publicat poezii, note de calatorie, articole de critica si istorie literara in: "Lupta", "Era noua", "Revista noua", "Contemporanul", "Convorbiri literare", "Drapelul"," Arhiva societatii stiintifice si literare". In martie tine prima sa conferinta publica despre "Moralitatea in arta". La sfarsitul lunii octombrie obtine o bursa de patru ani in Franta si Germania, pentru a face studii in domeniul istoriei universale.

In 1891 incepe colaborarea la "Enciclopedia franceza", continuand sa trimita articole la revistele din tara, dintre care le putem remarca pe cele privind opera lui Nicolae Balcescu si Nicolae Filimon.

In 1893, dupa ce a urmat numai doua luni cursurile Universitatii din Leipzig, i se confera titlul de Doctor, pe baza lucrarii "Thomas III marquis de Saluces" (care a si fost tiparita in acelasi an). Apar si primele sale lucrari de literatura: "Poezii si Schite din literatura romana". In ziarul "Timpul" publica mai multe articole, privind literatura universala, despre Taine, P. Loti, Zorrilla, Sudermann, Gabriele d'Annunzio, Ibsen.

In 1894 tine prima sa lectie ca suplinitor de istorie universala - "Despre conceptia actuala a istoriei si geneza ei". Tot acum apare si articolul despre poeziile lui Cosbuc.

In 1895 colaboreaza la "Adevarul ilustrat", "Vatra" si "Arhiva". Toata activitatea sa literara, foarte bogata si impresionanta, desfasurata intre 1890 si 1895, a fost stransa in doua mari volume intitulate "Pagini de tinerete".

Bibliografie:

Nicolae Iorga, Studii Literare, vol. I, Ed. Tineretului, 1969

Nicolae Iorga, Studii Literare, vol. II, Ed. Tineretului, 1970

George Calinescu, Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, Ed. Minerva

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nicolae Iorga - Publicistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 281 cuvinte
Nr caractere:
20 520 caractere
Marime:
32.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
nicolae iorga, publicistica, literatura universala, cultura nationala, taran roman
Predat:
Facultatea de Comunicare si Relatii Publice , Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti
Materie:
Limba Română
Sus!