Formarea Noțiunilor Gramaticale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mijloc de expresie si de comunicare, limba este însusita de copil înca din primii ani de viata, scoala asigurand continuarea invatarii inceputa in familie.

In plan general, invatarea limbii materne-care serveste de vehicul gandirii si comunicarii la toate disciplinele-favorizeaza dezvoltarea structurilor mentale ale elevului si-i permite sa descopere, sa aprecieze si sa accepte o serie de valori morale si eststice.

Invatarea limbii este in acelasi timp libertate si constrangere Libertate pentru ca ea permite fiecaruia sa se exprime, sa se afirme, sa inteleaga lumea si pe ceilalti oameni, si este constrangere fiindca pentru a comunica, ea obliga pe emitator si pe receptor sa respecte reguli si norme. De aici organizarea studiului limbii in jurul a doua tipuri fundamentale de activitate didactica: exersarea comunicarii si studiul sistematic al compartimentelor limbii, intr-o viziune globala de interdependenta si de echilibru.

Premisele lingvistice si psihopedagogice ale formarii notiunilor gramaticale

Invatarea sistematica a limbii materne trebuie sa se bazeze pe creare unor stari motivationale intrinseci,sustinuta prin punerea elevului in situatii de comunicare, astfel incat el sa observe ca orice achizitie ii confera capacitati noi de utilizare a limbii, permitandu-i sa-si insuseasca mai usor cunostinte, priceperi si deprinderi.

Modul real de exprimare trebuie sa fie punctul de plecare pentru crearea situatiilor de invatare sistematica a limbii. Fara a cenzura elevul in numele unor norme rigide, trebuie totusi sa i se demonstreze ca daca limba pe care o foloseste este destul de potrivita pentru un numar oarecare de situatii, exista insa cazuri pentru care nu este sufficient pregatit. El va fi condus sa cunoasca modele diferite de limba literara si neliterara.

In sprijinul acestui demers este necesar si studiul sistematic al functionarii limbii, care poate cuprinde trei etape:

- etapa de observare, de descoperire si de exersare empirica a mecanismului limbii;

- etapa de invatare a notiunilor si de formulare a definitiilor si regulilor;

- etapa de consolidare si de aplicare a cunostintelor, priceperilor si deprinderilor in exprimarea orala si scrisa.

Cercetarile intreprinse de teoria limbii, de psihologia limbajului si de psiholingvistica asupra procesului prin care copilul isi insuseste limba materna au dezvaluit ca la intrarea in scoala capacitatea lingvistica a copilului este formata nu numai din posibilitatile de folosire a limbii, dar si dintr-o intuire a relatiilor care se stabilesc intre nevoile comunicarii si selectia mijloacelor de expresie folosite.

Pentru scoala, aceleasi relatii sugeraza ca exista posibilitatea de a aborda cunostintele de limba, orientand in mod deliberat procesul de invatare in sensul parcurs de prcesul natural de achizitie, relevand specificul organizarii lui de la inreg la parte, de la ansamblul structurii, la unitati si la formele corespunzatoare.

Etape in formarea notiunilor gramaticale

Corespunzator unor etape de varsta care isi au particularitatile proprii, etapele formarii notiunilor gramaticale se sructureaza astfel:

A. Etapa elementelor pregatitoare de limba sau etapa familiarizarii copiilor cu notiunile de limba,este perioada corespunzatoaregrupei mari din gradinita si claselor I si a II-a din scoala. Acum se intuiesc notiunile de propozitie, cuvant, silaba, sunet si se opereaza cu ele fara a le defini; sunt introduse intuitiv norme ortografice, ortoepice si de punctuatie fundamentale, se exerseaza modele de limba si se creaza o serie de automatisme lingvistice.

B. Etapa primelor notiuni propriu-zise de limba sau etapa studierii primelor notiuni, este perioada corespunzatoare claselor a III-a si a IV-a. Pe baza experientei lingvistice a copiilor si a notiunilor empirice pe care le stapanesc, se introduce notiuni stiintifice de subiect, predicat, substantiv, adjectiv, pronume, numeral, verb, apoi de atribut si complement, cuvinte de legatura, propozitie simpla si propozitie dezvoltata, definitia propozitiei.

C. Etapa de studiere organizata a sistemului limbii, corespunzatoare claselor V-XII.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Formarea Notiunilor Gramaticale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 255 cuvinte
Nr caractere:
7 805 caractere
Marime:
10.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!