Fonetică și fonologia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fonetica si fonologia

Termenul fonetica este de origine greceasca (phonetikos- referitor la sunet). Cumulind doua sensuri.

a) Fonetica este o ramura a lingvisticii, care se ocupa de studierea structurii sonore a limbii,avindu-se in vedere producerea, transmiterea ,auditia si evolutia sunetelor vorbite.

b) Prin fonetica sau fonetism se mai inteleg insusirile fiziologice si acustice ale articularii sunetelor unei limbi , ceea ce cnstituie specificul ei sonor. Termenul fonetica include si totalit. Caracteristicilor specifice ale sunetelor din sistemul fonetic al limbii repective.

Fonetica are a se ocupa nu numai cu studierea fiziologica si acutica a sunetelor articulate izolate , ci si cu legitatile de imbinare alor in componenta unitatilor lingvistice.

Rolul struct. Sonore in procesul de comunicare a oamenilor intre ei , adica aspectul functional al fonetismului,priveste de asemenea obiectul de studiu al foneticii. Studierea aspectului functional al sunetelor vorbite s-a detasat intr-o noua ramura lingvistica sub termenul de fonologie.

**Filologul german afirma: Gindul e un fulger, cuvintul e tunet, consonele alcatuiesc scheletul, iar vocalele ingele limbii.**

Ca disciplina lingvistica fonetica incude mai multe aspecte de studiere a structurii sonore a limbii, consid. Astazi ca discipline aparte.

a)Prezentarea si descrierea poducerii si perceperii elementelor sonore ale limbii se cuprind in fonetica propriu-zisa si fonetica sunetelor.

b)Relevarea posibilitatilor sonore ale limbii in vederea exprimarii unui anumit continut, a redarii unor valori sau functii semantice fac obiectul de studiu al fonologiei sau fomenaticii

c) Elaborarea anumitor norme sau reguli de pronuntare corecta a sunetelor, si a imbinarilor de sunete se studiaza aparte de ortoepie. De Evidentierea prin accent acuvintelor si propozitiilor se ocupa accentologia. Modul de a rosti cu o anumita vibratie de inaltime a vocii un cuvint sau propozitie este analizat in intonologie.

d)Stabilirea unor regui de scriere a mijloacelor de limba in corespundere cu normele lit.in vigoare intr-o anumita perioada sunt expuse in ortografie.

Se mai distinge fonetica speciala (sunetele unei limbi concrete) si fonetica generala (probleme vizind structura sonora a limbii in general, nu a unei limbi concrete.)

Mai exista si fonetica descriptiva sau statica de ce istorica. Fonet. Descript. are ca obiect de studiu descrierea si clasificarea sunetelor limbii in general.

Fon. Istorica sau evolutiva descrie si clasifica sunetele limbii in procesul de dezvoltare a lor.

Tinind cont de mijl.de studiere a sunetelor, lingvistica moderna mai distinge si fonetika instrumentala sau experimentala care studiaza sunetele limbii cu ajutorul unor aparate speciale si al unor mijloace tehnice.

In laboratoarele de fonetica se utilizeza gramofonul, magnetofonul, fongraful,chimograful,spectograful etc.

Fonetica si relatiile ei cu alte stiinte lingvistice si nelingvistice.

Logopedia -Stiinta medic pedagogica care cerceteaza mijloacele de inlaturare a defectelor de pronuntare si de emisiune a sunetelor vorbirii in special la copii.

Foniatria- disc. Medicala care studiaza procesul de comunicare prin intermediul vocii

Accentul joaca si eu un rol morfologic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fonetica si fonologia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
465 cuvinte
Nr caractere:
2 797 caractere
Marime:
12.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
Fonetica si fonologia, romana
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!