Dialectul aromân

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Fireste ca aromanii sunt romani" astfel ca ei isi justifica prezenta "a"- ului ca pornind de la utilizarea frecventa inaintea majoritatii cuvintelor din aromana (aros = rosu, aumbra = umbra, etc.), adaugandu-se denumirii de roman.

Se vorbeste despre limba aromana ca fiind un "dialect local" si care poate deveni limba de-sine-statatoare sau care, in timp, poate disparea prin fenomenul de asimilare. Limba aromana este in proces de asimilare in multe din tarile in care este vorbita. Intrand in contact cu limbile balcanice, aromanii asimileaza termeni, dand nastere, astfel, unor noi dialecte: meglenoroman, macedoroman, moscopolean, gopostean-mulovistean, olimpian, etc. Vechii cronicari bizantini care subliniaza ca "vlahii din Grecia vorbeau aceeasi limba cu valahii de peste Dunare", concluzionandu-se ca aromana este un dialect al limbii romane. Aromanii-romanii la sud de Dunare, ne informeaza despre actuala forma a graiului aroman ca a luat nastere in sudul Dunarii, ca dialect a vechii limbi a Romaniei orientale. Din acest dialect s-au despartit cel putin alte trei: macedo-roman, megleno-roman si istro-roman. Se afirma inca din secolul al XVI-lea inrudirea etnica si lingvistica a aromanilor cu daco-romanii si ca acestia reprezinta un singur popor.

Aromanii reprezinta cea mai insemnata si numeroasa ramura a romanilor din Peninsula Balcanica.

Dialectul aroman, expune o teorie a apartenentei aromanilor la civilizatia greceasca, insa influenta acestora din urma fiind redusa. Aromanii inca isi mai pastrau limba la acea data, acest lucru datorandu-se faptului ca ei convietuiau in grupuri izolate. Lingvistii considera aceste patru dialecte ca derivand din limba romana, negand posibilitatea ca acestea sa aiba origini din limba greceasca.

Etnologul Irina Nicolau precizeaza ca "aromana nu este limba aromanilor, ci una dintre limbile pe care le vorbesc", fiindu-le specific termenul "plurilingvisti" Din cauza acestui plurilingvism, aromanii au fost de cele mai multe ori confundati cu popoarele convietuitoare: greci, albanezi, bulgari. Se are in vedere faptul ca limbile vorbite de aromani sunt utilizate si in functie de necesitati: aromana este considerata "limba domestica si de clan", greaca - "limba de cult", turca-e folosita in limbajul administrativ, alaturi de albaneza si bulgara, care sunt utilizate in domeniul comertului intern-extern.

Lingvistii spun ca in Macedonia de nord, pe langa Nis, bulgarii se intelegeau cu turcii in limba romana ( aromana )". Se vorbeste despre aportul femeii privind gradul de conservare al limbii si traditiilor aromane, datorita trasaturilor ei de caracter: doritoare de fermitate, certitudine, relatia cu biserica, stabilitate.

Dialectul aroman a fost studiat de catre numerosi cercetatori atat romani, cat si de alte nationalitati, ai filologiei romanice: st. Mihaileanu, Gh. Murnu, O. Densusianu, Al. Phillippide, Tache si Pericle Papahagi, Theodor Burada, N. Saramandu, Chirata Iorgoveanu si multi altii. Ei au ajuns la concluzia ca aromanii isi pastreaza limba, muzica, obiceiurile, trasaturile fizice si morale, insa contactul cu popoarele in mijlocul carora traiesc, a produs o serie de inevitabile transformari.

Bibliografie:

Dialectul Aroman ( macedoroman ) in cantece populare " , Editura Universitatii " A. I . Cuza " , Iasi - 1998, pg . 13

Irina Nicolau - "Aromanii , credinte si obiceiuri" , Editata de Societatea Culturala Aromana , Bucuresti , 2001, pg . 135

Dialectologie romana, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1977, Matilda Caragiu, Stefan Giosu, Liliana Ionescu-Ruxandoiu, Romulus Todoran, pg175-195

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dialectul aroman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 895 cuvinte
Nr caractere:
15 411 caractere
Marime:
24.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
Dialectul aroman, romana
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!