Camil Petrescu între literatură și economie. Teatru de idei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

PRESA LUI CAMIL PETRESCU ŞI VIAŢA POLITICĂ

În articolul "Germanofilul" (1915) al lui Camil Petrescu, contrafacerile de sentimente în scopuri afaceriste, pentru obţinerea unor avantaje materiale în preajma ultimului război mondial, sunt criticate, iar în "Unii francofili" (1915) ., Camil Petrescu atacă pe cei care vor Ardealul doar ca să scurteze drumul până la autenticul "Moulin Rouge". Aceste articole au mai mult structura unor caractere în sens clasic, cu un plus de incisivitate provenită dintr-o moralitate pură. Ele atacă în genere politica financiară, farsa parlamentară, electorală sau universitară, perfecţionismul, nepotismul.

La ziarele "Banatul" şi "Banatul românesc", unde a colaborat până către sfârşitul lunii decembrie 1919, articolele cu caracter politic sunt mai numeroase. Unele din ele se referă la politica externă a României ., altele reţin atenţia pentru elogiul adus eroicelor lupte de la Mărăşeşti ..

În unele articole politice se fac precizări în legătură cu ce însemna în acel moment a fi membru al partidului naţional. Scriitorul găseşte că e anacronic a mai fi membru al acestui partid, la ieşirea de sub ocupaţia ungară. "A fi astăzi membru al Partidului Naţional e pentru cei mai mulţi a căuta un loc de refugiu, ştiindu-se incapabili. E a face din Maniu şi Vaida paravanul după care să-ţi ascunzi incapacitatea şi goliciunea sufletească".

Camil Petrescu era îndreptăţit să creadă aceasta, deoarece politica se transformase în politicianism. Observaţia ziaristului, care urma ca o concluzie la cele spuse până acum, e formulată în articolul "Opera de eliberare" în care se vorbeşte o agonie a politicianismului este oarecum prematură, deoarece această agonie a fost foarte mult prelungită. Cât priveşte existenţa unor pături superficiale, rău adaptate, care ar forma corpul politicienilor venali, este specifică în special oricărei perioade ce urmează războiului. Ziaristul nu dezvoltă, însă, această observaţie până la proporţiile şi semnificaţiile pe care un Eminescu le-ar fi făcut despre "pătura superpusă", dar, reţine că un reflex al unui asemenea politicianism s-a dovedit atunci când deputaţii bănăţeni au luat în parlament apărarea Banatului.

Sensul articolelor politice semnate de Camil Petrescu în ziarul "Banatul" şi în continuarea acestui ziar, începând cu numărul 78, sub titlul "Banatul românesc", nu poate fi înţeles în afara politicii imprimată de partidele existente atunci. Camil Petrescu, care venea din regat şi care participase la război, nu putea împărtăşi ideea autonomiei Ardealului ca Maniu şi Vadea, şi când în articolul "Membru al Partidului Naţional", arăta nonsensul acestei facţiuni, dădea de fapt şi soluţia pentru continuitatea ei: "Să adune într-o istorie toată activitatea lui [Partidului Naţional - n.n] de până acum, toate zilele de nobilă suferinţă şi de nemărginit devotament. Pe urmă să organizeze energia de care e capabil într-o nouă direcţie, desfăcând vechea rânduire de luptă, pregătind o rânduire nouă pentru o eră nouă de prosperitate pentru neamul românesc." Această continuitate în sens real era necesară, în opinia lui Camil Petrescu, şi nu transformarea vechilor idealuri în goana pentru interesele personale.

La ziarele "Banatul" şi "Banatul românesc" a colaborat, după cum am menţionat în capitolul al doilea ,până spre sfârşitul lunii decembrie 1919. Spre deosebire de "Banatul" şi "Banatul românesc", "Ţara" este un ziar în care atât articolele lui Camil Petrescu, cât şi ale colaboratorilor sunt în majoritatea lor articole politice. În primul număr, care apărea la 16 mai 1920, ni se oferea programul ziarului. Se arăta că partidele politice ajungeau la putere cel mai adesea prin demagogie şi, contrar acestei obişnuinţe, "Ţara" voieşte să sublinieze că programul său politic nu va fi de simple promisiuni:

"Domnilor, n-avem nici un program... Ba da, avem unul. Iată-l: Vom sili pe toţi ceilalţi să-şi ţină frumoasele lor programe şi promisiuni." .

Aşadar este un organ independent, de coloratură popular naţională, care se anunţa a fi un fel de observator critic al vieţii politice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Camil Petrescu intre Literatura si Economie. Teatru de Idei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
6 084 cuvinte
Nr caractere:
30 468 caractere
Marime:
24.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!