Zară Emanuel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Politica americana, nascuta in timpul podului aerian, sustinuta in Europa centrala prin introducerea democratiei lui Adenauer si ajutata de o moneda forte germana pivota in jurul Bonului. Planurile de neutralizare a Germaniei (cum a fost planul Morgenthau, care urmarea transformarea Germaniei intr-o tara agrara, plan aprobat pentru scurt timp de Roosevelt si pentru si mai putin timp de Churchill) au fost abandonate, iar refacerea Germaniei de Vest, revigorarea ei economica si chiar reinarmarea ei au fost incurajate de Statele Unite.

Deoarece Washingtonul injecta douasprezece miliarde de dolari in continentul anemic, americani erau de parere ca au dreptul sa dea sau cel putin sa sugereze tonul. Scopul Americii era acela de a reface productivitatea Europei occidentale; dar era clar ca nu putea fi vorba de o refacere economica a Europei fara implicarea Germaniei, unde inca mai exista un enorm potential industrial putin atins de bombardamente (si de operatiunea de demontare stopata inca din 1948) si o mana de lucru calificata, excedentara (datorata afluxului de refugiati veniti din est) . Tot in aceasta directie un alt factor determinant este Ruhrul, nicaieri in Europa nu exista depozite de carbune cocsificabil de o calitate atat de buna si atat de usor de extras ca in bazinul Ruhrului. Pozitia-cheie pe care Ruhrul o detine face Germania indispensabila pentru bumul mers al unei viitoare Europe unite.

Dar Moscova nu se va putea resemna sa vada cum potentialul industrial al Ruhrului se adauga mijloacelor deja enorme aflate la dispozitia Americii. Ruhrul devenise o arma politica si o sursa de forta militara. Sovieticii erau extrem de interesati de ori ce dovada a disensiunilor intre puterile occidentale in privinta Germaniei de Vest, disensiuni aparute in special in chestiunea reinarmarii Germaniei de Vest. Tinta principala a Rusiei era sa-si extinda controlul asupra intregii Germanii subminand Republica Federala Germana, impiedicand reinarmarea acesteia si asocierii sale politice, economice si militare cu puterile apusene. In privinta Germaniei de Est sovieicii urmareau intarirea controlului comunist, exploatarea potentialului economic al acesteia, dezvoltarea si intarirea potentialului mlitar si continuarea integrarii RDG in sfera sovietica.

In momentul incheierii Pactului Atlantic, eventualitatea reinarmarii Germaniei fusese formal inlaturata dar toata lumea din Europa stia: in cazul unui atac sovietic asupra Europei occidentale, teritoriul vest-german, asa cum se vedea la o privire aruncata pe harta, era cel mai expus, asa incat apararea vestica nu putea incepe doar la vest de Rin. Parintii Pactului Atlantic luasera in considerare acest lucru trimitand trupe de ocupatie pe teritoriul german in zona respectiva. Pe termen lung insa paza Republicii Federale, lasata doar in baza trupelor vestice, parea o lipsa de raspundere. O asemenea impartire unilaterala a apararii ar fi dus la o crestere unilaterala a economiei vest-germane pe ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zara Emanuel
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 327 cuvinte
Nr caractere:
11 710 caractere
Marime:
16.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!