Vrăjitoarea La Ananghie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ii sint extrem de recunoscator doamnei profesor OFlaherty, pentru magulitoarea domniei sale prezentare. Sentimentele mele de onoare si bucurie de a ma afla aici sint, din nefericire, puternic umbrite de absenta profesorului Mircea Eliade, caruia eu ii datorez mai mult decit pot exprima in cuvinte. Disparitia sa neasteptata a lasat un gol in inimile multora dintre noi. Singurul lucru pe care simt ca il pot face acum este sa dedic aceste doua conferinte amintirii celui mai mare istoric al religiilor din vremea noastra, si poate din toate vremurile, Mircea Eliade. As vrea, de asemenea, sa exprim intreaga mea recunostinta doamnei Christinel Eliade, a carei prezenta astazi, aici, ma onoreaza profund.

Tin sa va multumesc foarte mult ca ati venit sa ascultati aceasta conferinta. Nu cred ca mai este nevoie sa subliniez ca, pentru un istoric al religiilor, Chicago reprezinta o Mecca a disciplinei noastre. Dati-mi voie sa va marturisesc cit de intens m-a impresionat primirea calduroasa de care am avut parte si cit de recunoscator le sint tuturor zeilor si Titlul intrucitva misterios al conferintelor mele sugereaza ca ar urma sa auziti cite ceva despre necazurile unei vrajitoare si ale unei Tricksterite, aflate deopotriva la mare ananghie.

Va voi spune ca intitularea s-ar putea sa va distraga atentia intr-o oarecare masura, nedumerindu-va, fara sa se abata insa de la obiect. Cu ajutorul acestor doua exemple as dori sa va introduc intr-o serie de probleme epistemologice deosebit de spinoase, care privesc disciplina istoriei religiilor in zilele noastre. Aceste probleme se extind, cred eu, dincolo de conflictele nu lipsite de oarecare naivitate dintre structu ralism si fenomenologie sau dintre ecologie si fenomenologie, conflicte care par sa mai preocupe inca spiritele in cimpul nostru de lucru.

N-am vrut sa pronunt funesta vorba metodologie, de teama ca nu cumva, la auzul ei, multi dintre dumneavoastra s-o rupa la fuga pe usa. Si, de fapt, nici nu am intentia de a vorbi aici despre metodologie, repetind termeni ai unor dispute actuale care nu au, dupa parerea mea, nici motive de a se prelungi si nici perspectiva de a conduce la vreun progres palpabil. Aceste dezbateri vor inceta probabil la un moment dat si nu se va mai aminti despre ele mai mult decit despre certurile cu privire la sexul ingerilor sau la inaltimea trupului lui Adam.

Dupa cum stiti cu siguranta, prigoana vrajitoarelor din secolele al XVI-lea si al XVII-lea reprezinta un fenomen in original witchcraze. intrucit limba romana nu dispune de un termen consacrat, am denumit fenomenul, in functie de context, prigoana vrajitoarelor, ofensiva impotriva vrajitoarelor sau mania vrajitoriei.

Aceasta din urma sintagma, impreuna chiar cu epidemia de vrajitorie, sint echivalente curente pentru witchl -Icmie din studiile in limba franceza consacrate vrajitoriei euro pene (n. tr. ). JOCURILE MINTII 193 suficient de complex, in care gasim implicati o sumedenie de factori ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vrajitoarea La Ananghie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
9 806 cuvinte
Nr caractere:
46 616 caractere
Marime:
37.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!