Unirea Basarabiei cu Țara Românească

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prima provincie care s-a unit cu patria-mama a fost Basarabia.

Aceasta a survenit pe fondul dezmembrarii Imperiului Rus, odata cu proclamarea principiului autodeterminarii pana la despartirea de statul multinational in care au fost inglobate. In 1917 s-a constituit in provincie Partidul National Moldovean, ce a coordonat miscarea de eliberare nationala. In acelasi an a aparut, la Chisinau, ziarul Cuvant Moldovenesc. Cu prilejul Congresului ostasilor moldoveni de la Chisinau, din 25 septembrie/8 octombrie 1917, s-a constituit un organ reprezentativ numit Sfatul tarii. Ca for coordonator al sau a fost format Consiliul Directorilor. Acesta a anuntat autonomia Basarabiei. Presedinte al sau a fost ales loan Inculet. In conditiile primejdiei reprezentate de pretentiile Ucrainei de a anexa teritoriul dintre Prut si Nistru si folosindu-se de prevederile Declaratiei drepturilor popoarelor din Rusia, in decembrie 1917 s-a proclamat Republica Democratica Moldoveneasca. Tulburarile provocate de bolsevici in Moldova, in conditiile destramarii unitatilor militare ruse o data cu lovitura de stat bolsevica din 25 octombrie/7 noiembrie 1917, pericolul intreruperii legaturilor intre guvernul de la lasi si serviciile romanesti dislocate, prin refugiu, in sudul Rusiei, au creat noi agitatii in Basarabia.

Consiliul Directorilor a cerut sprijinul armatei romane, care a patruns, in aceste conditii, in provincie. La 13/26 ianuarie 1918, guvernul Rusiei sovietice a intrerupt, prin urmare, reiatiile diplomatice cu Romania.

In ianuarie 1918 si-a proclamat independenta Ucraina. Complet izolata, Republica Moldoveneasca si-a proclamat, la randul sau, la 4 februarie 1918, independenta. La 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul tarii, care cuprindea reprezentanti ai tuturor nationalitatilor - 138 deputati - a adoptat, cu majoritate de voturi, hotararea Basarabiei de a se uni cu Romania.

Desfasurarea primei conflagratii mondiale a adancit si criza de structura a regimului dualist austro-ungar si a impus rezolvarea situatiei provinciilor locuite de catre romani, si anume, Bucovina si Trsnsilvania. Bucovina a fost teatru de razboi, numerosi tineri fiind inrolati in armata austro-ungara, ceea ce a agravat suferintele locuitorilor sai. Totodata, ea a constituit un subiect al planurilor Vienei in incercarea de reorganizare a Imperiului pe baze federale. Lupta nationala s-a radicalizat in provincie, in conditiile infrangerilor suferite de Puterile Centrale. Numerosi ostasi romani din fosta armata austro-ungara, cazuti prizonieri in Rusia, s-au inrolat in detasamentele de voluntari care sustineau lupta pentru unitate nationala. La 27 mai/8 iunie 1917 a sosit la lasi primul detasament de voluntari transilvaneni si bucovineni. Situatia romanilor din Bucovina s-a inrautatit in toamna anului 1918 cand Austro-Ungaria, practic, se prabusise. Se vehicula teza anexarii de catre Habsburgi, ca o ultima solutie de salvare, a Bucovinei la Galitia, in timp ce Ucraina ridica pretentii de stapanire ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Unirea Basarabiei Cu Tara Romaneasca
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 586 cuvinte
Nr caractere:
12 926 caractere
Marime:
14.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!