Tutankhamun Misterul Unei Crime

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cine l-a ucis pe tanarul faraon din spatele celebrei masti de aur? Porniti alaturi de noi pe urmele ucigasului de acum 33 000 de ani.

Aproximativ in anul 1361 i. e. n., Tutankhamun a devenit cel de-al 11-lea faraon al celei de-a 18-a dinastii a Egiptului. Avea doar noua ani.

Domnia lui Tutankhamun a durat aproximativ zece ani, incheindu-se cu moartea sa subita, invaluita in mister. Motiv de disputa pentru mai bine de 3000 de ani, cauza mortii sale avea sa devina unul dintre cele mai vechi mistere ale criminalisticii mondiale. Se pare ca Tutankhamun a avut o copilarie izolata, retrasa, in orasul Armana. In absenta mamei sale se pare ca aceasta ar fi murit la nastere a fost crescut la Curtea tatalui sau, Amenophis IV, a sotiei tatalui sau, Nefertiti, si a celor sase fiice ale lor. Amenophis IV a lansat o provocare religiei poporului sau, introducand monoteismul, venerarea unui zeu unic, si anume Zeul Soarelui, Aten. Amenophis a interzis venerarea zeului statului, Amun, mergand pana acolo incat i-a schimbat numele din Amenophis in Ankhenaten, care inseamna in spiritul lui Aten. Aceasta revolutie religioasa a rasturnat un stil de viata ramas neschimbat timp de mii de ani si a starnit mania preotilor lui Amun, carora traditia le conferea o imensa prosperitate si putere. Akhenaten, faraonul eretic, nu numai ca a avut o abordare personala a religiei foarte controversta, dar a si reusit sa desfiinteze intreaga capitala. El a condus aproximativ 50 000 de egipteni din Teba, prin desert, pana la Armana, pe malul de est al Nilului. In ceva mai mult de cinci ani, noua capitala a fost transformata dintr-un teren pustiu intr-o adevarata oaza. Pe scurt, tatal lui Tutankhamun a fost un megaloman care le-a rapit preotilor toata puterea de care se bucurau, ajungand sa inspire ura prin modul crud si dictatorial in care a domnit. Cand Tutankhamun urma sa preia puterea, avea oare sa se simta motivat sa paseasca pe urmele tatalui sau? Sau, intimidat, avea sa devina o tinta slaba, vulnerabila in fata incercarilor de manipulare ale altora? Avand un imperiu de condus la varsta de noua ani, era inevitabil ca toti cei care ocupau pozitii importante in jurul lui sa doreasca sa participe la luarea deciziilor. Probabil ca reinstaurarea zeului statului Amun, schimbarea numelui regelui si reginei si intoarcerea la Theba au fost intr-o prea mica masura deciziile lui Tutankhamun insusi. Este mai probabil ca anumiti consilieri ai sai de pilda, Ay, primul ministru, sau Horemheb, comandantul armatei controlau sforile marionetei care era baiatul-faraon. Fie ca el a fost manipulat sau nu, domnia lui Tutankhamun a fost o perioada fericita. Preotii lui Amun au revenit la gloria lor de odinioara. Festivalul de la Opet a fost reluat si, venerandu-l pe zeul statului, Amun, l-a transformat pe Tutankhamun dintr-un simplu baiat intr-un zeu care pasea printre oameni. Oare momentul cand adolescentul a realizat pentru prima data dimensiunile uriase ale puterii ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tutankhamun Misterul Unei Crime
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 487 cuvinte
Nr caractere:
16 138 caractere
Marime:
16.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!