Thomas Muntzer

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Thomas Muntzer era un preot reformator protestant radical care a devenit revolutionar in Germania anului 1525.

In timpul studiilor sale in Leipzig (1518) Munzer intra sub influenta lui Martin Luther. La recomandarea acestuia, devine pastor in Zwickau (1520), dar este in curand izgonit de acolo. In timpul cat a fost pastor de Allstedt (1523), Muntzer a inceput sa aiba vederi radicale fata de pozitia lui Luther, alaturandu-se taranilor si clasei muncitoare, in care vedea niste instrumente ale vointei divine.

Pe 10 decembrie 1520, Luther a ars bula emisa de Papa impotriva sa, impreuna cu decretele si celelalte documente papale, in afara zidurilor orasului Wittenburg, in prezenta si cu concursul unui numeros public. Prin acest act, s-a dezis de Biserica Romei si a proclamat sosirea unei noi ordini a lucrurilor. Credinciosii care se boteaza in Hristos l-au aclamat cu bucurie, ceea ce arata o mare si favorabila schimbare in opinia publica. Ei s-au oferit sa isi acorde sprijinul si s-au angajat imediat in operatiuni active de raspandire a adevarului. Luther s-a eliberat de autoritatea papala. Libertatea pe care acesta si-a declarat-o a fost inteleasa ca o eliberare de orice autoritate umana bisericeasca si a fost transmisa mai departe de cetateni, acestia chemand oamenii din toata tara sa isi revendice drepturile.

Era mai mult decat se astepta Luther sa obtina. Pe cat de mare si bun era, avea capriciile sale, ca orice mare om. El dorea ca ceilalti sa gandeasca fiecare pentru ei insisi si sa ajunga astfel sa gandeasca precum gandeste el. Pe cei care nu faceau acest lucru ii privea cu suspiciune si aveau sa afle foarte curand ca este mai bine sa se fereasca din calea lui. Discipolii si lingusitorii sai il priveau cu un sentiment de evlavie invecinat cu superstitia.

Convins ca Dumnezeu insusi doreste rasturnarea vechii ordini sociale, el promoveaza infiintarea unei noi societati egalitare, care sa practice impartirea bunurilor. Elocinta revolutionara a lui Munzer era insotita de o spiritualitate patrunzatoare: numai cei patrunsi de Spiritul Sfant, cei care in adancul sufletelor au luat asupra lor crucea lui Hristos cel osandit, pot intelege corect Sfanta Scriptura. Pentru Muntzer si pentru adeptii sai, botezarea interioara a spiritului inlocuieste botezarea exterioara prin apa sfintita.

Bibliografie:

http://www.bartleby.com/

http://www.reformedreader.org/

http://www.slider.com/enc/index.htm

http://www.wittenberg.de/

http://www.workers.org/

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Thomas Muntzer.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 138 cuvinte
Nr caractere:
9 722 caractere
Marime:
14.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
teologie, lider, lideri spirituali
Predat:
la gimnaziu
Sus!