Termeni Istorici Din Manualul Clasei A Xi A

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Principiu ideologic = idee generala, pe care se intemeiaza actiunea politica a unei colectivitati si care exprima interesele ei.

Gratie divina = bunavointa, mila lui Dumnezeu.

Formula prin care suveranii statelor medievale aratau ca autoritatea le-a fost data de catre Dumnezeu.

Statu-quo (se pronunta statu-cvo) = stare actuala (in latina). Expresia a pastra statu-quo-ul inseamna a mentine situatia din prezent. Se foloseste atunci cand este vorba despre pastrarea frontierelor existente la un moment dat.

Restauratie = readucerea pe tron a unei dinastii inlaturate de la putere.

Denumire data de regimul politic francez dupa infrangerea lui Napoleon, care a restaurat dinastia de Bourbon.

Natiune = forma de colectivitate umana, specifica lumii moderne, dezvoltata mai ales dupa Revolutia Franceza. Se bazeaza pe solidaritatea membrilor sai, care impartasesc o serie de valori commune, doresc sa traiasca in acelasi stat si sub aceleasi legi. Natiunea este strans legata de o cultura moderna.

Asimilare (a unei populatii) = integrarea unei populatii straine in randurile alteia, pana cand isi pierde trasaturile proprii; deznationalizare. Se poate produce de buna voie sau fortat.

Vot cenzitar = system electoral care acorda dreptul de vot doar celor care platesc un anumit impozit (cens). Se deosebeste de votul universal, de care beneficiaza toti cetatenii.

Autonomie nationala = forma de organizare care permite unei nationalitati minoritare dintr-un stat sa se conduca singura, in anumite domenii.

Principiul nationalitatilor = afirmat la jumatatea secolului al XIX-lea; pretinde ca deciziile de politica externa trebuie sa tina cont de vointa popoarelor.

Teritorii irredente = teritorii nerecuperate. Nume dat de italieni zonelor locuite de conationali, aflate sub autoritatea altor state, pe care doreau sa le elibereze.

Uniune vamala = intelegere intre mai multe state, prin care se desfiinteaza frontierele vamale dintre ele si se introduc taxe vamale commune. Conduce la crearea unei piete comune pentru marfurile tarilor participante.

Productivitate (a muncii) = randament. Indicator care masoara eficienta muncii. Reprezinta raportul dintre productia realizata de un muncitoresti timpul necesar realizarii ei.

Materie prima = resusra economica, agricola sau industriala, destinata prelucrarii, in vederea transformarii ei intr-un produs finit.

Mortalitate = frecventa deceselor. Se calculeaza raportand numarul de decese survenite intr-o anumita perioada in randurile unei populatii, la totalul populatiei respective.

Burghezie = Initial, burghez insemna locuitor al orasului. In secolul XIX, termenul era aplicat categoriilor urbane mai instarite si educate, patroni, industriasi, comercianti, Proletar = om care nu are nici o avere, in afara fortei sale de munca. Karl Marx i-a numit pe muncitori proletari, afirmand ca proletariatul se afla intr-un conflict inevitabil cu burghezia, pe care trebuie sa o combata prin lupta de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Termeni Istorici Din Manualul Clasei A Xi A
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
818 cuvinte
Nr caractere:
4 377 caractere
Marime:
11.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!