Teoria Imigrationista

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Hadrian Voicu) De Dinca Florin-Adrian clasa aIXa - A Liceul Spiru Haret Istoricul austriac, Robert Roesler pe baza informatiilor timpului sau, a dezvoltat teoria imigrarii romanilor din Peninsula Balcanica. Trebuie subliniat ca Reosler a cunoscut o anumita evolutie a gandirii sale despre istoria romanilor in evul de mijloc.

Graitor pentru descifrarea modalitatii in care intelegea Roesler evolutia istorica a romanilor este studiul sau din anul 1873 numit: Einiges des Thrakische in care referidu-se la cuvantul romanesc doina, a constatat originea sa dacica: Daca vorba romana doina, cantec e veche, atunci ea poate lesne sa derive din limba dacica sau traco-dacica din Moesia, fiindcadin graiurile invecinate n-o cunoaste nici unul, iar departatii litvani cu daina cantec poporan n-au stat niciodata in contact cu romanii. De altfel Hasdeu a apreciat ca acest cuvant nu este intalnit nici la albanezi nici la macedoromani, ci doar la romanii din nordul Dunarii; iar prin afirmatia sus mentionata, Roesler a recunoscut implicit falsificarea teoriei sale. Aceasta denota o cunoastere cu totul insuficienta a lui in privinta formarii poporului roman.

Rosler, pentru a putea mai usor dezlipi poporatiunea Daciei de pamantul ei si a o face sa primeasca o noua patrie ne infatiseaza tara ca pe deplin desarta de locuitorii indigeni, adica de daci, in urma razboaielor cu romanii. El zice: daca nu ne inselam, romanii infiintasera in Dacia pe un pamant aproape gol, inconjurat de poporatiune dusmana, o tara curat coloniala, unde elementul roman nu putu implanta adanci radacini, nerezamandu-se pe temelia larga si singure a unei poporatiuni cucerite in chip intelectual. De acolo vine usurita cu care el putu fi indepartat si disparu. Rosler pare deci a primi de adevarate spusele lui Eutropiu, care zicea ca Dacia pierduse in lungul razboi impotriva romanilor, poporatiunea sa barbateasca. El pare a avea o slabiciune pentru interpretarea literala a textelor. Pentru ce atunci nu o primeste si pentru celelante cuvinte ale aceluiasi Eutropiu care zice ca Traian, dupa ce a supus Dacia adus in ea din toate partile Imperiului roman o nenumarata multime de oameni, pentru a cultiva campiile si ogoarele ei? El pretinde dinpotriva ca trbuia sa fie destul lac in Moesia pentru cateva zeci de mii de colonisti romani, caci nu trebuie sa ne facem o prea mare idee despre sosirea cetatenilor romani. Rosler, ca sidiscipoli sai au doua sisteme de interpretare pentru izvoarele antice ce se raporteaza la istoria romanilor. Unele, acele care se impaca cu teoria lor, le accepta fara control si fara nici o critica; cele insa care se impotrivesc teoriei lor le storc si le rasucesc pana nu ramane din ele decat umbra adevaratului lor cuprins. Si aceasta se cheama cercetare istorica, descoperirea adevarului!

Vom reproduce aici numai cateva din inscriptiile cele mai insemnate, care dovedesc intr-un chip neandoielnic ca dacii nu au fost exterminati de catre ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teoria Imigrationista - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
782 cuvinte
Nr caractere:
4 246 caractere
Marime:
9.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!