Teodora împărăteasa bizanțului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

om pe nume ACASIOS care pazea ursii in amfiteatru, iar mama ei era o femeie putin severa. Din casatoria celor doi s-au cunoscut trei fete: Comito, Teodora si Anastasia. Anul nasterii imparatesei este probabil prin jurul anului 500. Acasios moare lasandu-si fara un suport material sotia si fiicele. Pentru a pastra slujba fostului sot, sustinatorul familiei, mama trebuia sa se recasatoreasca. Dar Asterios propietarul VERZILOR favorizeaza pentru bani un alt candidat. Pen- tru a inspira mila, mama isi infatiseaza fiicele in arena dar, reactia dorita vine din partea Albastrilor care o angajeaza, Teodora fiind furioasa pe cei din clanul Verzilor. Cele trei surori fiind frumoase au ales actoria creandu-si drum sre societate.

Teodora era foarte frumoasa. Panegrisitiiafirmam ca era de o fru- musete regeasca, atat de rara incat nici cuvintele nici operele de arta n-ar putea s-o exprimepe deplin. Detractorii o descriu ca era cu talia sa scunda, de o gratie incomparabila si cu fata ei fermecatoare, cu ten mat, putin palid era luminata de doi ochi mari plini de expresie, de voiciune si patima. Inviata ei de actrita Teodora avu multe aventuri avand o fata si un baiat pe nume Ioan pecare tatal il duce cu el in Arabia. Teodora face o calatorie in Asia si Africa unde este profund marcata de preoti si de monofiziti, bogatii care renuntau la averea lor pentrua-si trai restul vie- tii in pesteri, posturi si rugaciuni. La intoarcerea ei in Constantinopol se stabileste intr-o locuinta modesta pazind casa si torcand. Catre anul 522, Iustinian o intalneste pe Teodora. Printul deveni logodnicul legitim al Teodorei satisfacandu-i toate dorintele. Astfel Iustinian se face protectorul Albastrilor si lasa pe monofiziti si pe preoti sa se reintoarca la Constantinopol.

Bunul imparat Iustin nu s-a impotrivit casatoriei dintre cei doi, dar sotia sa Eufemia, fosta sclava, a impiedicat nunta pana la moartea ei in 523. Dupa ce Iustinian devine imparat, so6tia lui Teodora lua si ceru sa ia parte la toate ceremoniile si la toate treburile imperiului.

Teodora ii salveaza tronul lui Iustinian care presat de amploarea rascoalei NIKA spune chiar cand nu va mai ramane alta scapare decat fuga tot n-am sa vreau sa fug. Cei care au purtat coroana nu mai trebuie sa supravietuiascadupa pierdeerea ei.

Nu voi vedea ziua in care oamenii nu ma vor mai saluta ca imparateasa.

Ca imparateasa, Teodora reintroduce eticheta, oamenii trebuind sa se inchine adanc in fata regilor si da unele legi prin care sotia putea sa il paraseasca pe sot pentru motive de adulter, iar barbatul nu mai avea puterea de viata si moarte asupra consoartei lui. Teodora este o persoana religioasa mergand la slujbe impreuna cu suita ei la toate sarbatorile. Imparatesei ii placea sa fie inconjurata de calugari carora le cerea sfaturi.

La 29 IUNIE 548 moare de cancer dupa o indelungata suferinta. Tru- pul ei a fost asezat pe un ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teodora Imparateasa Bizantului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
642 cuvinte
Nr caractere:
3 540 caractere
Marime:
9.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!