Statul roman, politică internă și externă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa intemeierea lui, statul roman a avut parte in decursul mai multor veacuri de o mare dezvoltare. Fiind un stat cuceritor, a fost suspus unei permanente cresteri a teritoriului care a avut consecinte in evolutia sa.

Roma a fost la inceput un oras-stat. In cursul anilor (sec. V III i. Hr.) ea si-a intins stapanirea intregii Italii, avand o armata bine inzestrata si disciplinata. Dup ce si-a largit stapanirea in jurul cetatii, Roma a inceput lupta impotriva etruscilor, care stapaneau nu numai provincia Etruria, ci si provincia Latium pana in Campania, lupta ce a durat aproape un secol. In cele din urma Etruria fu incorporata Romei, cetatile distruse si locuitorii vanduti ca sclavi. In acest fel romaniii isi asigura stapanirea vaii Tibrului si legatura cu marea.

Imediat dupa ce au devenit stapani peste Italia de mijloc, puternicii cotropitori si-au indreptat atenti catre teritoriile sudice ale peninsulei.

Sudul Italiei era stapanitde cetatile grecesti, dintre care cea mai vestita era Tarentul.

Toate cetatile grecesti, dupa lansarea amenintarii, s-au predat, in afara de Tarent.

In cele din urma aceasta din urma cetate a fost cucerita odata si cu toata Italia de sud de catre romani.

Astfel, in jurul anului 270 i. Hr., statul roman ajunsese sa stapaneasca intreaga Italie, pana la stramtoarea Mesina, care o despartea de Sicilia.

Dupa cucerirea Italiei statul aristocratic roman s-a intarit. Avand o armata bine organizata, Roma a trecut la noi cuceriri, devenind stapana Marii Mediterane.

In continuare, statul roman si-a indreptat atentia catre bogata Sicilie, cu care se invecina.

In urma celor 3 razboaie punice, Roma a capatat control asupra bazinului apusean al Marii Mediterane, transformand Cartagina in provincia romana Africa in 146 i. Hr. Pentru a cuceri si bazinul rasaritean al aceleiasi mari, Roma s-a luptat cu Macedonia pe care o transforma in provincie romana in 148 i. Hr. Apoi in 146 i. Hr. supune si Grecia pe care o transforma de asemenea in provincie romana, dandu-i-se numele de Ahaia. Apoi romaniii au trecut in Asia Mica si au incorporat statului roman regatul Pergamului (130 i. Hr.), transformandu-l in provincia romana numita Asia.

Roma stapanea acum Italia, Africa de nord, Spania, o parte din Gallia, Macedonia, Grecia si, in Asia Mica, Pergamul. Ea era acum cea mai mare putere in Mediterana.

Mai tarziu, in urma razboaielor impotriva lui Mitriade, regele Pontului, Roma anexeaza in intregime Asi Mica si Siria (63 i. Hr.). Cucerirea regatelor elenistice este finalizata de Octavianus prin anexarea Egiptului (30 i. Hr.). Roma va mai duce razboaie de cucerire a Galliei, in timpul lui Caesar, iar dupa trecerea la pricipat, si apoi la imperiu se va finaliza ocuparea Peninsulei Iberice, se va fixa granita pe Dunare prin alungarea germanicilor, cea mai importanta anexiune din aceasta perioada fiind, dupa cum am mai spus, Egiptul.

Inca din timpul lui Augustus vom vedea un mare interes din ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statul Roman Politica Interna Si Externa
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 963 cuvinte
Nr caractere:
9 335 caractere
Marime:
14.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!