Statele medievale românești

Previzualizare referat:

Extras din referat:

razesi (Moldova) mosneni (Tara Romaneasca) tarani din regim. de granita 3. Taranii dependenti : iobagi (serbi), dependenti juridic si economic, in Transilvania rumani in Tara Romaneasca vecini in Moldova jeleri. Ei formeaza o categorie aparte in Transilvania; ei nu au pamant, dar sunt oameni liberi; deci depind doar economic si se pot muta din loc in loc, de pe o mosie pe alta, de cate ori doreau.

4. robii, categorie sociala inferioara taranimii, este formata din taranimea dependenta cea mai saraca.

Formatiunile politice Romanesti in secolele al IX-LEA AL XI-LEA Primele formatiuni politice romanesti au aparut in urma unirii mai multor cnezate. Acestea au format voievodatele. Voievodatul este condus de un voievod.

Izvoarele narative ne indica, in a doua jumatate a secolului al IX-lea urmatoarele voievodate : Voievodatul lui Menumorut in Crisana, cu centrul la Biharea Voievodatul lui Glad, intre Mures si Dunare, cu centrul la Cuvin Voievodatul lui Gelu, in Podisul Transilvaniei, cu centrul la Dabaca In secolul al X-lea (943) in Dobrogea stapanea Jupan Dimitrie; aceasta informatie o avem din inscriptia descoperita in localitatea Mircea Voda din Dobrogea. Aceasta inscriptie cuprinde si anul 943. In secolul al XI-lea imperiul bizantin a organizat o unitate politico-administrativa ce cuprindea Dobrogea si rasaritul Bulgariei; aceasta unitate se numea Thema Paristrion. In acest secol sunt mentionate : un voievodat dezvoltat din Voievodatul lui Gelu, in Transilvania, cu centrul probabil la Balgrad (Alba Iulia) Voievodatul lui Athum, in Banat, asa cum ne povesteste Legenda Sfantului Gherard. Patrunderea maghiarilor si secuilor in Transilvania Maghiarii, popor de origine fino-urgica, traiau in zona muntilor Urali si s-au deplasat pe cursul mijlociu al Volgai si Kamei. In secolul al IX-lea, ei patrund in Europa, fiind asezati intre Don si Nipru. Din aceasta regiune sunt alungati de pecenegi. Ungurii, sau maghiarii, se vor stabili la sfarsitul sec. al IX-lea la vest de Nistru, in nordul Marii Negre, in Atelkuz. In 895, condusi de Arpad au trecut pe la nord de tara noastra, prin Carpatii Padurosi, stabilindu-se in Campia Panonica.

Aici au intemeiat un stat. In timpul lui Vaic, in jurul anului 1000 s-au crestinat in rit catolic. Regele Vaic se va numi Stefan I.

La inceputul secolului al X-lea, maghiarii au inceput sa faca incursiuni in Transilvania si Banat. Regii maghiari, pentru a-si consolida situatia in Transilvania, ii vor coloniza pe secui intai in zonele vestice ale tarii, apoi in zona Tarnavelor si in cele din urma in sud-est, in vederea apararii granitelor. Secuii fac parte din acelasi neam fino-urgic si i-au urmat pe maghiari in deplasarea lor din Muntii Urali si pana in Campia Panonica.

Colonizarea sasilor Incepand cu a doua jumatate a secolului al XI-lea a inceput cucerirea sistematica a Transilvaniei, iar din secolul al XII-lea sunt adusi sasii si colonizati in zonele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statele Medievale Romanesti - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 088 cuvinte
Nr caractere:
6 197 caractere
Marime:
11.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!