Statele medievale românești

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In secolul al XV-lea, marile puteri Ungaria, Polonia, Imperiul Otoman, se confruntau pentru suprematia asupra Moldovei.

Polonia si Ungaria urmareau sa devina stapane pe comertul de de tranzit. Imperiul Otoman urmarea dominarea Marii Negre. Incepand cu anul 1456, in vremea lui Petru Aron, Moldova intra sub suzeranitatea otomana si plateste pentru prima oara tribut.

Stefan obtine domnia Moldovei cu ajutorul lui Vlad Tepes (domnul Tarii Romanesti) si al fortelor sociale moldovene, nemultumite de plata tributului. Confruntarea cu Petru Aron are loc la Doljesti, pe Siret, in tara de Sus. Stefan invinge. Dupa victorie, Stefan este proclamat domn cu acordul tarii, adica a Marii Adunari, pe locul numit Direptate.

Stefan a refacut (reconstituit) domeniul domnesc a limitat posibilitatea de acumulare a pamanturilor de catre marea boierime.

face danii micilor boieri, taranimii libere (razesilor) si bisericii, care l-au sprijinit.

duce o politica de dezvoltare economica, stimuland comertul prin privilegiile acordate negustorilor polonezi din Liov (1460), brasoveni (1458), si unguri (1475). protejeaza si pe autohtoni sprijina dezvoltarea economica a oraselor Pe plan administrativ : reorganizeaza (intareste) sfatul domnesc acorda un oc important parcalabilor (reprezentanti ai domniei in orase) in sfat, incredintandu-le atributii administrative, judiciare si militare Pe plan militar : intareste armata prin organizarea unor unitati de cavalerie ale micilor boieri si ale taranilor liberi intareste sistemul de fortificatii format din cetatile Suceava, Neamt, Cetatea Alba, Soroca, Roman, Chilia Noua, Orhei Politica externa Domnul a vrut scoaterea Moldovei de sub suzeranitatea Ungariei si lupta antiotomana Principiile politicii sale externe independenta tarii apararea civilizatiei europene Prima etapa a domniei are in vedere emanciparea de sub suzeranitatea Ungariei si Poloniei.

Stefan reuseste sa-l indeparteze pe Petru Aron din Polonia si sa incheie o conventie, in 1459 cu aceasta, prin care : se restabilea pacea; Stefan accepta suzeranitatea poloneza Prin aceasta intelegere Moldova se apara de Ungaria si de politica lui Matei Corvin care avea pretentii expansioniste (i-a acordat azil lui Petru Aron si stapanea Chilia). Chilia apartinuse Tarii Romanesti, dar in momentul venirii la domnie a lui Vlad Tepes, in 1456, el a fost sprijinit si de Matei Corvin care a trimis o garnizoana sa-l ajute. Ea s-a stabilit la Chilia.

In 1462, anul arestarii lui Vlad Tepes, Stefan ataca Chilia, pe care o cucereste in 1465, dupa un asediu de 3 ani. Atacul acestei cetati si cucerirea ei l-au suparat pe Matei Corvin. In toamna anului 1467, el patrunde in Moldova pentru a-l pedepsi pe Stefan. Lupta are loc la Baia. Matei este infrant, ceea ce are ca urmari : esecul opozitiei boieresti din interior incetarea pretentiilor de dominatie ale Ungariei intarirea legaturilor cu Polonia etapa a doua a domniei o ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statele Medievale Romanesti - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 256 cuvinte
Nr caractere:
7 273 caractere
Marime:
12.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!